Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

WHO: Šírenie eboly v Libérii sa zrejme spomaľuje

Radosť obyvateľov mestského slumu West Point zo zrušenia karantény Foto: TASR/AP

Nemocničné lôžka v hlavnom meste Monrovia sa pomaly uvoľňujú, čísla laboratórne potvrdených prípadov sa stabilizovali a počet pohrebov klesá.

Ženeva 29. októbra (TASR) - Šírenie epidémie ebola v západoafrickej Libérii sa zrejme spomaľuje. Povedal to dnes pre agentúru DPA zástupca generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Bruce Aylward.

Podľa Aylwarda, ktorý má na starosti boj WHO s nákazou v západnej Afrike, sú už jasné dôkazy toho, že "aktuálne čísla zaznamenaných prípadov sa v Libérii začínajú znižovať". Nemocničné lôžka v hlavnom meste Monrovia sa pomaly uvoľňujú, čísla laboratórne potvrdených prípadov sa stabilizovali a počet pohrebov klesá.

Zdôraznil však, že príslušné analýzy údajov z Libérie sú len predbežné. Môže ísť aj o nedostatok dôkazov v evidencii posledného vývoja epidémie, prípadne nakazení prestali vyhľadávať lekársku pomoc.

Aylward dodal, že podľa dnešnej správy zaznamenali v západnej Afrike celkovo 13.703 prípadov nákazy ebolou a pravdepodobne už viac ako 5000 úmrtí, uviedla agentúra Reuters. Posun v štatistike je dôsledkom skôr aktualizovania starých dát ako započítania nových prípadov.

Amerických vojakov čaká po návrate z Afriky karanténa

Americký minister obrany Chuck Hagel schválil dnes odporúčania armádnych predstaviteľov, aby vojakov, ktorí sa vrátia z ebolou postihnutého regiónu západnej Afriky, umiestnili na 21 dní na strážené izolačné oddelenia. Informovala o tom agentúra AP.

Hagel uviedol, že sa tak rozhodol na základe odporúčania, ktoré mu v mene šéfov armádnych zložiek poslal generál Martin Dempsey, šéf zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl.

Predstavitelia armády argumentovali mnohými faktormi, vrátane obáv rodín a komunít, z ktorých pochádzajú vojaci, odchádzajúci na misie do západnej Afriky. V Libérii a Senegale pôsobí už asi 1100 amerických vojakov, kde pomáhajú tamojším úradom budovať infraštruktúru pre efektívny boj s ebolou.

Pentagón v pondelok informoval, že americká armáda dala do karantény skupinu vojakov vedenú dvojhviezdičkovým generálom, ktorá sa vrátila z ebolou postihnutého regiónu západnej Afriky. Dvanásť vojakov preventívne izolovali na ich domovskej základni v talianskej Vicenze. U žiadneho z nich sa neprejavovali symptómy eboly.