Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Epidémia eboly sa pravdepodobne zhorší, bude trvať mesiace

Nemocničné lôžka v Lakka v Siera Leone pre pacientov postihnutých ebolou. Foto: TASR/AP

Podľa bilancie WHO z tohto týždňa si ebola v štyroch štátoch - Guinei, Libérii, Sierre Leone a Nigérii - vyžiadala 932 obetí na životoch z celkovo 1711 hlásených prípadov nákazy.

Ženeva 8. augusta (TASR) - Dosiaľ najhoršia epidémia eboly, ktorá už postihla štyri krajiny západnej Afriky, sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne zhorší, uviedol dnes predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

"Je pravdepodobné, že situácia sa zhorší pred tým, než sa zlepší," povedal novinárom zástupca generálnej riaditeľky WHO pre zdravotnú bezpečnosť Keiji Fukuda. "Sme plne pripravení na to, že epidémia bude na vysokej úrovni mesiace," citovala ho agentúra Reuters.

WHO dnes vyhlásila v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike "núdzový stav pre verejné zdravie s medzinárodným dosahom" a vyzvala na koordinovanú celosvetovú reakciu s cieľom zastaviť ďalšie šírenie vírusu.

Generálna riaditeľka organizácie Margaret Chanová novinárom povedala, že šírenie eboly je v súčasnosti rýchlejšie než opatrenia na jeho zastavenie, a vyzdvihla naliehavosť pomoci pre postihnuté africké krajiny s nedostatkom zdrojov na zvládnutie epidémie.

Fukuda predtým uviedol, že pri správnym opatreniach týkajúcich sa nakazených ľudí možno šírenie eboly zastaviť. "Nie je to záhadná choroba. Je to infekčná choroba, ktorej šíreniu možno zabrániť. Nie je to vírus, ktorý sa šíri vzruchom," zdôraznil v súvislosti s tým, že ebola sa prenáša priamym kontaktom s telesnými tekutinami.

Fukuda dodal, že je dôležité, aby každého pacienta s ebolou okamžite izolovali a ošetrovali a ponechali v izolácii 30 dní. "Vychádzajúc z vedeckých štúdií, ľudia, ktorí sú nakazení, sa môžu zbaviť vírusu do 30 dní," citoval ho Reuters.

WHO pri vyhlásení medzinárodnej pohotovosti neodporučila zákazy cestovania ani obchodovania, uviedla však, že ľudia, ktorí boli v blízkom kontakte s chorými na ebolu, by nemali cestovať do zahraničia.

Pre krajiny, kde sa šíri ebola, organizácia vydala sériu odporúčaní vrátane kontroly odchádzajúcich z krajiny na medzinárodných letiskách a hraničných priechodoch. Konať by sa v nich nemali ani väčšie zhromaždenia. Krajiny bez eboly by podľa WHO mali posilniť dohľad a pristupovať k podozrivým prípadom ako k naliehavým, dopĺňa agentúra AP.

WHO vyhlásila pre epidémiu eboly medzinárodný núdzový stav

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila dnes v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike stav medzinárodnej pohotovosti. Vyzvala na koordinovanú celosvetovú reakciu s cieľom zastaviť ďalšie šírenie vírusu.

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová oznámila, že výbor WHO pre mimoriadne situácie dospel na dvojdňovom zasadnutí k záveru, že epidémia eboly spĺňa podmienky vyhlásenia "núdzového stavu pre verejné zdravie s medzinárodným dosahom".

Podľa Chanovej to neznamená, že by WHO očakávala rozširovanie vírusu eboly mimo západnej Afriky, ale že chce, aby krajiny po celom svete zvýšili svoju ostražitosť a podnikli opatrenia, aby k rozširovaniu nedošlo, uviedla agentúra DPA.

Ďalším dôvodom vyhlásenia pohotovosti je to, že postihnuté africké krajiny a ich zdravotnícke systémy nemajú dostatočné zdroje a potrebujú naliehavo medzinárodnú podporu, inak zastavenie epidémie nezvládnu.

Podľa bilancie WHO z tohto týždňa si ebola v štyroch štátoch - Guinei, Libérii, Sierre Leone a Nigérii - vyžiadala 932 obetí na životoch z celkovo 1711 hlásených prípadov nákazy. Ide o najväčšiu epidémiu tejto choroby za 40 rokov od jej prvého zistenia u ľudí.

WHO dnes odporučila, aby postihnuté štáty kontrolovali na letiskách cestujúcich odchádzajúcich z krajiny. Ľudia, ktorí boli v priamom kontakte s pacientmi s ebolou, aby z týchto krajín nemali odchádzať tri týždne.

WHO však neodporúča všeobecný zákaz cestovania do alebo zo západnej Afriky.

Organizácia vyhlásila podobné pohotovosti pre pandémiu prasacej chrípky v roku 2009 a pre detskú obrnu v máji tohto roka, dodáva agentúra AP.

Nebezpečenstvo eboly je v Európskej únii veľmi nízke

Európsky komisár pre zdravie Tonio Borg dnes uviedol, že nebezpečenstvo nákazy ebolou je na území Európskej únie "mimoriadne nízke".

Dôvodom je jednak to, že vírusom eboly môže byť nakazený len pomerne malý počet z ľudí, ktorí cestujú do EÚ, ale aj spôsob šírenia tohto ochorenia len priamym kontaktom s telesnými tekutinami chorého pacienta, zdôraznil Borg vo vyhlásení.

Poukázal tiež na to, že v EÚ je veľmi vysoká úroveň zdravotnej a preventívnej starostlivosti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila dnes v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike stav medzinárodnej pohotovosti. Vyzvala na koordinovanú celosvetovú reakciu s cieľom zastaviť ďalšie šírenie vírusu, ktorý si v štyroch afrických krajinách vyžiadal vyše 930 obetí na životoch.

Borg tiež uviedol, že EÚ sleduje situáciu v západnej Afrike už mnoho mesiacov a je pripravená na málo pravdepodobný prípad, že sa ebola dostane do únie. Európska komisia spolupracuje so štátmi na výmene informácií a koordinácii ochranných opatrení, dodáva agentúra DPA.