Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

WHO potvrdila ďalšie prípady odstránenia prenosu HIV z matky na dieťa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Bikas Das

Odstránenie prenosu HIV a syfilisu z matky na dieťa je kľúčovým pri celosvetovom úsilí uspieť v boji proti sexuálne prenosným infekciám a snahe zvíťaziť nad AIDS do konca roka 2030.


Ženeva 13. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zablahoželala Thajsku a Bielorusku k odstráneniu prenosu vírusu HIV a ochorenia syfilis z matky na dieťa. Ocenila tiež Arménsko a Moldavsko za elimináciu prenosu HIV a syfilisu z rodičiek na deti.

"Zaistením, že sa deti budú rodiť zdravé, im dáme najlepší možný štart do života. Je nesmierne povzbudivé vidieť, keď sa krajinám podarí eliminovať prenos týchto dvoch infekcií z matky na dieťa," povedala generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. "Je to obrovský úspech - jednoznačný signál, že prichádza generácia bez výskytu AIDS."

Odstránenie prenosu HIV a syfilisu z matky na dieťa je kľúčovým pri celosvetovom úsilí uspieť v boji proti sexuálne prenosným infekciám a snahe zvíťaziť nad AIDS do konca roka 2030.

Svetová zdravotnícka organizácia a jej partneri sa v roku 2014 zhodli na celosvetových kritériách, ktorými sa overuje eliminácia prenosu oboch menovaných infekcií, a to prostredníctvom prísneho hodnotenia pokroku v konkrétnom štáte. Prvou krajinou, kde sa potvrdilo úspešné odstránenie prenosu HIV a syfilisu z matky na dieťa, sa stala vlani Kuba.

V uplynulom týždni WHO vyjadrila uznanie Thajsku, Arménsku, Bielorusku a Moldavsku za ich pozoruhodné úspechy v tejto sfére. Menované krajiny vyvinuli nemalé úsilie, aby zabezpečili včasný prístup k prenatálnej starostlivosti, testovanie na HIV a syfilis u tehotných žien a ich partnerov, ako aj starostlivosť pre ženy a ich deti s pozitívnym výsledkom testu.

Tieto úspechy sú podľa vyhlásenia WHO dôkazom, že kľúčovým faktorom je začlenenia zdravia matiek a detí do sféry sexuálneho a reproduktívneho zdravia a starostlivosti o nakazených HIV. Takéto zjednotenie podporuje nové stratégie WHO v oblasti HIV, sexuálne prenosných chorôb a vírusovej hepatitídy, a je kľúčovým na dosiahnutie všeobecného zdravotného poistenia a realizáciu udržateľných rozvojových cieľov.