Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti s ebolou už môžu užívať experimentálne lieky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predstavitelia WHO sa vyhli otázke, komu sa takéto lieky, ktoré existujú len v obmedzenom množstve, budú podávať, a ako sa o tom bude rozhodovať.

Ženeva/Londýn 12. augusta (TASR) - Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dali dnes po rokovaniach s medicínskymi etikmi zelenú aplikovaniu experimentálnych preparátov v prípade pacientov infikovaných vírusom eboly. Informovali o tom britská verejnoprávna BBC a nemecká tlačová agentúra DPA.

Práve liek, ktorý doteraz nebol testovaný na ľuďoch, viedol predbežne k zlepšeniu zdravotného stavu dvoch infikovaných Američanov, prepravených medzičasom do Atlanty. Mali ho aplikovať aj u prvého Európana, infikovaného duchovného zo Španielska, ktorý však po prevoze do vlasti skonal. Predbežne nevedno, či mu spomínaný preparát poskytnutý americkým výrobcom nasadili.

Ďalšie dve dávky lieku sú už údajne na ceste do Libérie, kde nimi budú liečiť dvoch libérijských lekárov, informovala agentúra Reuters.

Znalci už v pondelok nevylúčili, že WHO vzhľadom na vážnosť situácie v danej chvíli povolí aplikáciu experimentálneho lieku, ktorý je ešte vo vývojovej fáze, a to aj pre vysokú mieri úmrtnosti pacientov s diagnózou ebola a fakt, že na toto ochorenie zatiaľ niet žiadneho efektívneho lieku.

Ako vyplýva z dnešného vyhlásenia WHO, grémium expertov dospelo ku konsenzu o tom, že za mimoriadnych okolností tejto epidémie a pri rešpektovaní istých podmienok je etické ponúknuť ako potenciálne liečivo alebo prevenciu doteraz nevyskúšané preparáty s doteraz neznámymi vedľajšími účinkami. Experti svetovej organizácie však zdôraznili, že etické aspekty by sa v každom prípade mali dodržať, čo sa týka transparentnosti terapie, ale okrem iného aj lekárskej mlčanlivosti voči tretím osobám či rešpektovania dôstojnosti pacientov.

Predstavitelia WHO sa vyhli otázke, komu sa takéto lieky, ktoré existujú len v obmedzenom množstve, budú podávať, a ako sa o tom bude rozhodovať.

Podľa WHO zaznamenali v Afrike medzičasom najmenej 1013 úmrtí na následky eboly, pričom tam doteraz registrovali najmenej 1848 infikovaných.