Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Taliansko má prvé tri prípady nakazenia novým koronavírusom

Na snímke nový typ koronavírusu, ktorý pochádza z rovnakej skupiny ako vírus SARS a ktorý sa mohol preniesť medzi ľuďmi. Foto: TASR/AP

Od septembra 2012, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala nový typ koronavírusu, bola nákaza celosvetovo potvrdená u 51 ľudí, z ktorých 30 zomrelo.

Rím 1. júna (TASR) - Talianske ministerstvo zdravotníctva dnes potvrdilo prvé tri prípady infikovania novým koronavírusom, ktorého šírenie čoraz viac znepokojuje odborníkov.

V Toskánsku dnes s vysokou horúčkou, kašľom a problémami s dýchaním hospitalizovali 45-ročného muža, ktorý sa nedávno vrátil zo 40 dní trvajúcej návštevy v Jordánsku. Vírusom je nakazené aj dieťa z mužovho príbuzenstva a mužov kolega z práce.

Stav všetkých troch nakazených, ktorých umiestnili na izolačné izby, lekári hodnotia ako dobrí.

Od septembra 2012, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala nový typ koronavírusu (nCoV), bola nákaza celosvetovo potvrdená u 51 ľudí, z ktorých 30 zomrelo. Prípady ochorenia hlásili aj zo Spojeného kráľovstva, Nemecka a Francúzska, kde mu tento týždeň jeden muž podľahol. Väčšina infikovaných navštívila Katar, Saudskú Arábiu, Jordánsko alebo Pakistan.

Nový koronavírus je príbuzný ťažkému akútnemu respiračnému syndrómu (SARS), ktorému počas globálnej epidémie z roku 2003 podľahlo približne 800 ľudí.