Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zuzana Zvolenská nemá informácie o reálnom stave nemocnice v Malackách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kritická situácia v týchto zariadeniach vznikla v dôsledku nezabezpečenia finančných prostriedkov na zákonom stanovené zvýšenie platov zdravotných sestier a lekárov.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Hrozba zatvorenia lôžkového oddelenia a pohotovosti sa netýka iba nemocnice v Malackách.

"To je reálny stav v nemocniciach, ktoré nie sú fakultné a univerzitné... V prípade, že nedôjde k riešeniu zo strany štátu, lebo štát a bývalý minister (Ivan Uhliarik, KDH) spôsobil celú túto situáciu, tak my nevylučujeme, že dôjde k rušeniu oddelení a prepúšťaniu nielen sestier, ale aj iných pracovníkov," priblížil súčasný stav v nemocniciach predseda Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Kritická situácia v týchto zariadeniach vznikla v dôsledku nezabezpečenia finančných prostriedkov na zákonom stanovené zvýšenie platov zdravotných sestier a lekárov. Podľa Petka museli nemocnice, aby sa vyhli tejto povinnosti, doteraz preradiť do 2500 sestier z pozície zdravotnej sestry na sociálne pracovníčky.

"V prípade, že nedôjde k vstupu štátu, tak následne nemocnice, ktoré sú pod samosprávnymi krajmi, súkromné alebo neziskové organizácie, budú musieť pristúpiť k oveľa razantnejším riešeniam," zdôraznil.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) sa dnes k situácii v malackej nemocnici nevedela vyjadriť.

"Nemôžem odpovedať za manažéra, lebo ja nemám tušenie o tom, v akom reálnom stave sa nachádza súčasná platová situácia sestier, koľko skutočne potrebujú na navýšenie platov, v akom účtovníckom stave sa nemocnica nachádza... Ja o skutočnom reálnom stave účtovníctva viem všetko len v štátnych zariadeniach," vysvetlila. Potvrdila však, že nemocnice, o ktorých informácie má, v súčasnosti nie sú v dobrej finančnej kondícii.

Vinu za vzniknutú situáciu podľa nej nesie Uhliarik, ktorý prikázal navýšenie miezd štátnym aj súkromným zariadeniam, hoci neboli v tej chvíli zabezpečené finančné prostriedky. "Podľa nás ide o nesystémové kroky na hranici ústavnosti," doplnil ju Petko, ktorý sa s ministerkou stretol na rokovaní u prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Tu bude player


Právnou cestou legislatívnu zmenu už začala riešiť Slovenská lekárska komora. Tá sa so žiadosťou prešetriť ústavnosť zákona obrátila aj na Generálnu prokuratúru SR.

"Pravdepodobne v priebehu zajtrajška (24.4.) ešte doplníme ten podnet... Pôjde v podstate o to, že štát prikáže súkromnému podnikateľovi, koľko má platiť svojim zamestnancom. Keby majiteľovi Slovnaftu štát prikázal, koľko má platiť svojim robotníkom, tak neviem, čo by robili všetci podnikatelia. To je určite nenormálne," priblížil prezident komory Milan Dragula.