Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Začala sa distribúcia balíčkov pre dlhodobo chorých

Na ilustračnej foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

Senior boxy pomáhajú príbuzným v starostlivosti o ich blízkych, 2 500 balíčkov rozdajú v nemocniciach.

Bratislava 17. decembra (OTS) - Má môj blízky primeranú výživu? Podávam mu lieky správne? Koľko má denne vypiť tekutín a ako dbať na jeho bezpečnosť? Staráme sa o neho dobre? Rodiny, ktorých členom je dlhodobo chorý senior, čelia mnohým otázkam.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už tretí rok podporuje unikátny projekt Senior box. Komplexný edukačný materiál, ktorý pomáha rodinným príslušníkom lepšie sa starať o bezvládnych seniorov, v súčasnosti putuje do nemocníc a agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

„Starostlivosť o dlhodobo chorých je nesmierne náročná úloha a každý, kto sa na ňu podujme, si zaslúži podporu. Pomocnú ruku preto opakovane podávame aj ako partneri jedinečného projektu Senior box, ktorý sme aj tento rok pripravovali v spolupráci s odborníkmi na starostlivosť o zraniteľných seniorov,“ povedala generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

Senior boxy dostanú pacienti pri odchode z nemocnice. Balíček okrem hygienických potrieb obsahuje aj publikáciu, ktorá poradí príbuzným ako sa čo najlepšie postarať o chorých seniorov v domácom prostredí. Informácie sú zostavené na základe praktických skúseností ošetrujúceho personálu.

Distribúcia balíčkov prebieha v nemocniciach, napríklad na oddeleniach pre dlhodobo chorých či geriatrie, naprieč celým Slovenskom a podieľajú sa na nej aj agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti. 2 500 balíčkov v celkovej hodnote 87 500 eur dostanú pacienti a ich rodiny zdarma.

Verejnoprospešný projekt zastrešujú oceňované pracoviská pre dlhodobú starostlivosť Ošetrovateľské centrum a zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom.