Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Distribútorom opäť zakázali vyviesť niektoré lieky za hranice

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Štátny ústav pre kontrolu liečiv neumožnil vývoz niektorých liekov na na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, ako aj onkolieky, či liek pre pacientov s HIV a hepatitídou typu B.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal tento mesiac vývoz viacerých liekov do zahraničia. Mali smerovať najmä do Nemecka, Dánska, Holandska, Veľkej Británie, Česka a Litvy.

Ide o liek Neulasta, ktorý sa používa na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, ako aj onkolieky Tyverb, Tarceva a Sutent. Zakázal sa aj vývoz lieku Viread pre pacientov s HIV či hepatitídou typu B.

Vývoz liekov sa monitoruje od vlaňajška. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia.

Zo Slovenska sa v roku 2013 vyviezlo viac ako milión balení liekov. ŠÚKL vydal vlani 113 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre 85.875 balení liekov. Išlo celkovo o 24 liekov, ktorých vývoz by mohol znamenať nedostupnosť pre slovenských pacientov.