Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: Do jedálnička sa na jar odporúča zaradiť medvedí cesnak

Na archívnej snímke zber medvedieho cesnaku. Foto: TASR/Roman Hanc

Mladé listy medvedieho cesnaku možno podľa odborníkov použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. apríla (TASR) - Do jedálnička je na jar vhodné zaradiť bylinky či klíčky. Odporúča sa aj medvedí cesnak. Zabúdať netreba ani na vhodný pitný režim. Pripomenula to zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

"Bylinky, ale aj klíčky možno pridať do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok. Bylinky sú zdrojom veľkého množstva minerálov a vitamínov, ktoré organizmu chýbajú práve v jarných mesiacoch. Počas teplejších dní sa odporúča viac času tráviť vonku na slnku, aby si organizmus syntetizoval vitamín D," priblížila.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporučili aj medvedí cesnak. "Obsahuje veľa dôležitých látok a vitamínov. Je chutnou doplnkovou prevenciou pred chrípkou a prechladnutím," ozrejmili. Mladé listy medvedieho cesnaku možno podľa nich použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.

Hamade zároveň apelovala na vhodný pitný režim. "Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi," dodala.