Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocničné nákazy sú aj v špičkových klinikách, treba ich hlásiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Tieto infekcie sú sprievodným javom ústavnej zdravotníckej starostlivosti na celom svete, vrátane Slovenska.

Banská Bystrica 29. mája (TASR) – Neustále sa zvyšujúci počet hospitalizovaných ľudí so sebou prináša i zvýšený počet rizikových pacientov, u ktorých je pravdepodobnosť vzniku nemocničných (nozokomiálnych) nákaz vyššia. Tieto infekcie sú sprievodným javom ústavnej zdravotníckej starostlivosti na celom svete, vrátane Slovenska. Za minulý rok odborníci evidovali 8457 prípadov nozokomiálnych nákaz z 1.141.773 hospitalizovaných pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Zdravotnícke zariadenia na Slovensku nahlásili vlani 71 úmrtí pacientov na nozokomiálne nákazy vo viacerých krajoch. Ako uviedol vedúci oddelenia nemocničných nákaz Odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Pavol Lokša, v Banskobystrickom kraji bolo v roku 2014 zo zdravotníckych zariadení nahlásených celkove 699 nemocničných nákaz, čo je pokles oproti predchádzajúcemu roku o 7,8 percenta. Výskyt pri 145.474 hospitalizovaných pacientoch bol necelého pol percenta.

Podľa slovenských odborníkov nízke čísla nemusia vypovedať o kvalite zdravotníckych zariadení. "Renomované zariadenia vo vyspelých štátoch Európy, napríklad v Nemecku a Rakúsku, uvádzajú incidenciu od štyroch do osem percent. Lenže tam je zaužívanou praxou, že ak sa už nákazy vyskytnú, nahlásia ich. Problematika výskytu nákaz, boj proti nim, ako aj preventívne opatrenia sa ešte stále v slovenských zdravotníckych zariadeniach podceňujú. Evidujeme pomerne veľké regionálne rozdiely. V niektorých oblastiach, ktoré k monitorovaniu týchto nákaz pristupujú zodpovednejšie, nám nahlasujú niekoľkonásobne vyšší výskyt, ako je uvádzaná vlaňajšia incidencia," konštatoval Lokša.

Podľa odborníkov je treba skvalitniť hlásnu službu, aby sa lekári neriadili ešte stále rozšíreným "pravidlom", že keď nákazu nenahlásia, nebudú problémy. "Je to naozaj falošná ilúzia už aj preto, že nemocničným nákazám sa nedarí úplne vyhnúť pre vysokú rezistenciu viacerých kmeňov mikróbov, a to aj v špičkových klinikách," zdôrazňujú zdravotníci.

Pri previerkach hygienicko-epidemiologického režimu v niektorých zdravotníckych zariadeniach odborníci vlani na lôžkových oddeleniach zistili nedostatok základných jednorazových materiálov a pomôcok, ako sú dávkovače mydla, papierové uteráky, jednorazové čiapky či rúška. Zistili tiež nedostatok dezinfekčných prostriedkov, problémy s bielizňou, ktorá je poškodená neustálym kolovaním a nenahrádza sa novou. Niekde chýbajú rukavice, inde jednorazové uteráky.

"Už aj na Slovensku narastá počet priznaných nákaz a v zdravotníckych zariadeniach sú vedúci pracovníci, ktorí sú konečne ochotní ich nielen priznať a liečiť, ale dôslednou prevenciou im aj predchádzať. Pri zariadeniach pôsobia nemocničné komisie, ktoré sa týmto nákazám pravidelne venujú. Intenzívne sa zaoberajú otázkou, čo s nimi, a my im v tom pomáhame, pretože máme riešenia," uzavrel Lokša.

Najčastejšie sa vyskytujúcim mikrobiologickým pôvodcom nemocničných nákaz bol v posledných rokoch v slovenských zdravotníckych zariadeniach Staphylococcus aureus a iné stafylokoky s približne 17-percentným podielom. Najväčší výskyt je na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny, hematologických a doliečovacích oddeleniach.