Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci:Zdravie ľudí v okrese Krupina je relatívne veľmi nepriaznivé

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zhoršené sú najmä zdravotné indikátory úmrtnosti kardiovaskulárnych a onkologických ochorení a úmrtí na žľazy s vnútorným vylučovaním.

Krupina 21. februára (TASR) - Zdravotný stav obyvateľov okresu Krupina je relatívne veľmi nepriaznivý. Vyplýva to z environmentálnej analýzy projektu Life of Krupina, ktorú nedávno zverejnili odborníci na stránke projektu. Zhoršené sú najmä zdravotné indikátory úmrtnosti kardiovaskulárnych a onkologických ochorení a úmrtí na žľazy s vnútorným vylučovaním.

Ako sa píše v správe, ktorá približuje výsledky analýzy, z 36 obcí okresu Krupina veľmi dobrý zdravotný stav nemá žiadna obec. Dobrý zdravotný stav bol zaznamenaný v štyroch obciach a priemerný zdravotný stav v ôsmich. "Až 24 obcí okresu sa vyznačuje zhoršeným až nepriaznivým zdravotným stavom," píše sa ďalej v správe.

Osem obcí okresu má zdravotný stav lepší, ako je celoslovenský priemer a 24 obcí má zdravotný stav horší, ako je coloslovenský priemer. Odborníci konštatujú, že zdravotný stav obyvateľstva okresu Krupina je približne o 25 percent nepriaznivejší, ako je celoslovenský priemer.

Ako sa v správe ďalej uvádza, úroveň znečistenia pôd a podzemných vôd v okrese je relatívne veľmi nízka. Okres Krupina tak patrí medzi najmenej znečistené okresy na Slovensku. Relatívne veľmi nepriaznivý zdravotný stav obyvateľstva okresu podľa odborníkov podmieňuje deficit obsahu vápnika a horčíka v životnom prostredí, najmä v podzemnej a pitnej vode.

Hlavným cieľom projektu Life of Krupina je zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva v okrese Krupina. Jeho riešiteľskou organizáciou je Štátny geologický ústav Dionýza Štúra v Bratislave.