Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očkovanie proti chrípke preplatia zdravotné poisťovne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdravotné poisťovne potvrdili, že rovnako ako v minulých rokoch preplatia očkovanie proti chrípke všetkým svojim poistencom aj nad rámec zákona.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Zdravotné poisťovne potvrdili, že rovnako ako v minulých rokoch preplatia očkovanie proti chrípke všetkým svojim poistencom aj nad rámec zákona. Záujem o očkovanie zo strany Slovákov však býva každoročne nízky, vlani bolo zaočkovaných 4,5 percenta populácie. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent.

Zdravotné poisťovne musia zo zákona očkovanie preplatiť deťom od troch do 12 rokov, ľudom starším ako 59 rokov a dispenzarizovaným pacientom s niektorými závažnými chronickými ochoreniami. Poisťovne však preplatia vakcíny v rámci benefitov pre poistencov aj nad rámec povinností. "Všeobecná zdravotná poisťovňa hradí vakcínu proti chrípke všetkým poistencom, ktorí prejavia záujem o očkovanie," povedala jej hovorkyňa Petra Balážová.

Za očkovanie neplatia ani poistenci súkromných zdravotných poisťovní. "Vakcínu proti chrípke hradíme v plnej výške, a to počas chrípkovej sezóny, teda od začiatku októbra do konca februára. Naši poistenci za vakcínu nič nedoplácajú," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Rovnako je to aj v Union zdravotnej poisťovni. Dve vakcíny prepláca všetkým, rovnako aj ich podanie v ambulancii lekára.

Najvhodnejším časom na očkovanie sú mesiace október a november. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie predovšetkým tehotným ženám, deťom od šesť mesiacov do päť rokov, osobám 65-ročným a starším, osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, zdravotníckym pracovníkom.