Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Psychiatri organizujú seminár o prevencii, terapii a doliečovaní

Ilustračné foto Foto: TASR

Na prednáškach sa zúčastnia lekári, psychológovia i zdravotné sestry zo známej liečebne Predná Hora v okrese Revúca.

Predná Hora 12. septembra (TASR) – Odborný liečebný ústav psychiatrický (OLÚP), n. o., Predná Hora v okrese Revúca zrealizuje aj počas tejto jesene blok prednášok pre odbornú verejnosť, ktoré sa budú konať v Michalovciach, Košiciach a Prešove. Ako TASR informovala Petra Glűcknerová, referentka marketingu a vzdelávania OLÚP, program bude zameraný hlavne na edukácie o závislostiach, existujúce možnosti ich včasnej diagnostiky a liečby i následnú potrebu doliečovania.

„Hovoriť sa bude tiež o podpornej liečbe pridružených ochorení pri alkoholizme, o nových syntetických drogách, skvalitnení prevencie, laboratórnej diagnostike a postupoch pri posudzovaní spôsobilosti vodičov s podozrením na závislosť,“ konkretizovala Glűcknerová.

Na prednáškach sa zúčastnia lekári, psychológovia i zdravotné sestry. „Prezentované budú okrem iného aj informácie o aktuálnom projekte 'Medzinárodná a medziodborová spolupráca, výmena skúseností a informovanosť ako piliere efektivity protidrogových aktivít', ktorý OLÚP realizuje v spolupráci so Screeningovým centrom novorodencov SR pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici a Laboratóriom pre závislosti Univerzity Karolinska v Štokholme,“ uviedla referentka.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2017. „Jeho hlavným cieľom je pomocou spolupráce špecialistov skvalitniť diagnostiku, prevenciu, liečbu a doliečovanie závislostí. Má tiež priniesť na Slovensko novú vyšetrovaciu metódu fosfatidyletanolu - markeru konzumácie alkoholu, ktorý je vhodný nielen v medicíne drogových závislostí, ale aj na forenzné účely a posudzovanie spôsobilosti na vedenie motorových vozidiel v súvislosti so závislosťou,“ dodala Glűcknerová.

OLÚP je špecializovanou nemocnicou s viac ako 45-ročnými skúsenosťami v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v oblasti liečby závislosti všetkých druhov a liečby psychických porúch. Ročne ju absolvuje viac ako 900 pacientov.