Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna brezy je za nami. Alergikov potrápi peľ tráv

Bez popisu Foto: TASR/Milan Kapusta

Peľ topoľov a vŕby v ovzduší nahradili ich lietajúce semená – tzv. topoľová vata.

Banská Bystrica 24. mája (TASR) – Na celom území Slovenska v uplynulých dňoch v ovzduší dominoval peľ drevín, najmä ihličnanov. Podľa vyjadrenia Márie Tolnayovej, hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RUVZ) v B. Bystrici je však pre alergikov potešujúcou správou, že peľ brezy, ktorá patrí medzi najsilnejšie alergény jarného obdobia, sa už vyskytoval v ovzduší len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách.

Svojím vrcholom na väčšine územia prechádzala tiež peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých a koncentrácie ich peľu v ovzduší už budú mať klesajúcu tendenciu. „Peľ jedle, smreka, či borovice prispel síce k vytvoreniu žltých povlakov na kapotách áut, parapetných doskách i chodníkoch, čím značne znepríjemnil život väčšine ľudí, ale vážnejšie problémy alergikom spôsobuje peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré začínajú dosahovať alergologicky významné koncentrácie už aj v chladnejších oblastiach Slovenska,“ uviedla hovorkyňa. Ako dodala, práve tieto trávy budú počas niekoľkých nasledujúcich týždňoch najvýznamnejším peľovým alergénom.

Peľ topoľov a vŕby v ovzduší nahradili ich lietajúce semená – tzv. topoľová vata. „Tá bude najmä počas teplých a veterných dní znepríjemňovať život alergikov nielen mechanickým dráždením, ale keďže funguje aj ako nosič iných peľových zŕn, najmä tráv, môže spôsobovať vážne problémy,“ konštatovala k nepríjemnej peľovej situácii Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Biele chuchvalce z okvetia topoľov
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V teplejších oblastiach začína kvitnúť lipa a na severe územia ešte kvitne repka. „Jej peľ sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich lánov. Po daždivých dňoch a následnom oteplení stúpli aj denné koncentrácie spór plesní v ovzduší“, priblížila Lafférsová. Ako dodala na záver, denné hladiny peľu a spór budú lokálne ovplyvňované zrážkovou činnosťou.