Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas aktuálneho týždňa dominoval v ovzduší peľ ihličnanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Jeho najvyššie denné koncentrácie boli namerané v uplynulých dňoch v Banskej Bystrici a Žiline.

Banská Bystrica 27. mája (TASR) – Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, teda jedle, smreka a borovice, dominoval počas aktuálneho týždňa v ovzduší na celom území Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej peľ najmä na strednom a severnom Slovensku tvoril na mnohých miestach výrazné žlté povlaky.

Jeho najvyššie denné koncentrácie boli namerané v uplynulých dňoch v Banskej Bystrici a Žiline. „V Banskej Bystrici to bolo 21. mája, kedy celková denná koncentrácia peľu v ovzduší dosiahla 1450 zŕn v metre kubickom vzduchu. V Žiline ho bolo najviac tiež 21. mája, pričom najvyššie denné koncentrácie dosiahli 1834 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu,“ konkretizovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ.

Počas týchto a nasledujúcich dní predpokladá RÚVZ zníženie denných koncentrácií peľu ihličnanov, keďže ich sezóna už prešla svojím vrcholom. „Nepríjemné mechanické dráždenie slizníc bude však spôsobovať aj takzvaná topoľová vata, ktorá môže slúžiť i ako nosič pre peľové zrná tráv, ktorých peľová sezóna sa naplno rozbieha,“ zakončila Tolnayová.