Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podozrenie na osýpky sa objavilo u 13-mesačného dieťaťa

Ilustračná snímka. Foto: vylecit.cz

Dieťa, ktoré vzhľadom na vek nebolo očkované, previezli na Infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice v Nitre.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Podozrenie na nákazu osýpkami, ktoré dnes nahlásili levickí regionálni hygienici, sa týka 13-mesačného dieťaťa. Dieťa, ktoré vzhľadom na vek nebolo očkované, previezli na Infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice v Nitre. TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová.

Dieťa bolo začiatkom tohto mesiaca s rodičmi v Taliansku a v stredu (26. 4.) sa u neho objavila vyrážka za ušami a postupne na celom tele. Názor pediatričky o podozrení na osýpky potvrdil podľa Drobovej aj infektológ, dieťa následne previezli na infekčnú kliniku. Vyšetrenie vzoriek zabezpečí Národné referenčné centrum pre morbilli, rubeolu a parotitídu na Úrade verejného zdravotníctva SR.

Na Slovensku už tento mesiac potvrdili importovaný prípad osýpok. Ide o 25-ročného Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku. V košickej univerzitnej nemocnici ho hospitalizovali začiatkom tohto mesiaca, prepustili ho približne v polovici apríla.

Osýpky trápia momentálne niektoré krajiny Európy, napríklad Maďarsko, Rumunsko, objavili sa aj v Česku. Patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Pred zavedením očkovania na Slovensku proti osýpkam (1969) mali toto ochorenie tisíce ľudí ročne, nevyhli sa početným komplikáciám ani úmrtiam. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života. Pri deťoch mladších ako 15 mesiacov, ktoré ešte neboli zaočkované, sa neodporúča cestovať do oblastí postihnutých osýpkami.