Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poisťovne v roku 2013 nepreplatili po kontrolách asi 145 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Súkromná Union ZP vykonala viac než 1100 priamych kontrol.

Bratislava 25. marca (TASR) - Zdravotné poisťovne na Slovensku v roku 2013 nepreplatili ambulanciám a nemocniciam takmer 145 miliónov eur, rozhodli sa tak na základe revíznych kontrol výkazov. Revízni lekári zaznamenali napríklad fiktívne vykázanú zdravotnú starostlivosť, nesprávne určené výkony a neefektívne predpisovanie liekov. Údaje za rok 2014 poisťovne v súčasnosti vyhodnocujú.

"Predvlani sme vykonali takmer 6000 priamych kontrol, ušetrili sme asi 12 miliónov eur," povedala pre TASR hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Petra Balážová. Najväčšie škrty boli v nemocniciach (8,2 miliónov eur) a u špecialistov (2,1 miliónov eur). Počas nepriamych kontrol vo svojom informačnom systéme zamietla poisťovňa zdravotnú starostlivosť v sume 82,8 milióna eur.

Súkromná Union ZP vykonala viac než 1100 priamych kontrol. "Uchránená hodnota predstavuje približne 1,4 milióna eur," uviedla pre TASR hovorkyňa Judita Smatanová. Nepriamou revíziou ušetrila Union ZP asi 18,6 milióna eur.

Súkromná poisťovňa Dôvera poslala revíznych lekárov do ambulancií 1745-krát, počas kontrol odhalili chyby asi za 1,7 milióna eur. Po kontrolách cez informačný systém ušetrila 8,8 milióna eur. "Fiktívne či nesprávne vykázaná zdravotná starostlivosť tvorí zhruba päť percent celkového objemu zaplatenej zdravotnej starostlivosti ročne," povedal pre TASR PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

Miliónové pochybenia zaznamenala poisťovňa aj v nemocniciach. Pri priamej kontrole neuznala na výkazoch 1,1 milióna eur, po nepriamej 18,9 milióna eur. "Na fiktívne výkony nás upozorňujú aj poistenci cez elektronickú pobočku alebo mobilnú aplikáciu poisťovne. Takto sa potvrdí asi 80 až 90 neoprávnených výkazov kvartálne," podotkol Štepianský.

Zástupcovia nemocníc a lekárov fiktívne vykázanú zdravotnú starostlivosť odsudzujú, pri nesprávne indikovaných výkonoch a neefektívnom predpisovaní liekov sa bránia. "Lekárom chýbajú štandardy, ako majú postupovať pri rôznych diagnózach, na aké vyšetrenia treba pacienta poslať a aké lieky či množstvo mu predpísať," podotkol pre TASR prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

Podľa neho by sa kontrola niekedy mohla vžiť do role vyšetrujúceho lekára. "Pretože môže nastať iný prípad: lekár neurobí náhodou dve vyšetrenia, o ktorých si myslí, že nebudú správne indikované, a pacient mu zomrie. Bude to lekár riskovať a pozerať sa na to, čo si myslí poisťovňa? Radšej dá o pár vyšetrení viac," dodal.

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) by špecialistov toľko nepostihovali, ak by sa v ich prípade pristúpilo k podobnému modelu financovania ako u všeobecných lekárov. "Fenomén opakovaných kontrol by tak zázračne zmizol, keďže je možné, že špecialisti si pacientov objednávajú len preto, aby daný limit nabodovali," podotkol Emil Jurkovič z komory. To však podľa neho nie je chybou lekárov, ale zle nastaveného systému. "Špecialisti sú ohodnotení bodmi za výkon, zatiaľ čo všeobecný lekár dostane od poisťovne istý finančný mesačný objem."