Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prvé srdce na Slovensku transplantovali pred 19 rokmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Archív

V noci z 20. na 21. marca 1998 chirurgický tím transplantoval srdce v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave vtedy 58-ročnému pacientovi. Štefan Petrík žil s novým srdcom 9,5 roka.

Bratislava 19. marca (TASR) - Prvé srdce sa na Slovensku transplantovalo pred 19 rokmi. V noci z 20. na 21. marca 1998 chirurgický tím transplantoval srdce v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave vtedy 58-ročnému pacientovi. Štefan Petrík žil s novým srdcom 9,5 roka, pričom nezomrel na srdcové ochorenie.

"Transplantácia srdca predstavuje štandardnú liečebnú metódu inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa neustále zvyšuje, čo je celosvetový trend," uviedla hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová.

Do konca minulého roku transplantovali v NÚSCH, kde je jediné pracovisko, ktoré na Slovensku takýto zákrok vykonáva, 279 sŕdc. Celkovo je a bolo v starostlivosti oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca 339 ľudí. Koncom roka na nové srdce čakalo 45 pacientov. Počas roka 2016 bolo ohlásených 32 potencionálnych darcov.

Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil profesor Juraj Fabián v roku 1998 v Bratislave, kedy pod jeho vedením vznikla pracovná skupina Transplantácia srdca. Prvú transplantáciu srdca u nás vykonal lekársky tím pod vedením profesora Viliama Fischera.

Historicky prvú transplantáciu srdca na svete uskutočnil Christian Netling Barnard 3. decembra 1967 v Kapskom Meste. Reakcie boli rôzne - od nadšenia až po skepsu. Bez ohľadu na to, však táto úplne prvá transplantácia srdca bola veľmi silným podnetom pre desiatky a až stovky kardiochirurgov Barnarda nasledovať.

K nim sa zaradila aj skupina lekárov II. chirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pod vedením akademika Karola Šišku. Na tomto pracovisku vykonali prvú, ale neúspešnú transplantáciu srdca v bývalom Československu, a to 9. júla 1968. Podľa dostupných údajov to bola 25. transplantácia srdca na svete vôbec. Pacientka však zomrela po šiestich hodinách, aj keď v tom čase, to nebolo nič neobvyklé. Podobne skončilo aj úsilie väčšiny transplantačných tímov na celom svete.