Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rokovania malých a stredných nemocníc s VšZP smerujú k dohode

Na ilustračnej fotografii prezident Asociácie nemocníc Marián Petko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska M. Petko označil dnešné rokovanie so šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne M. Kočanom za pozitívne.

Bratislava 17. januára (TASR) - Rokovania malých a stredných nemocníc o nových zmluvných podmienkach so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) smerujú k dohode. Vyplýva to z vyjadrení prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka a šéfa poisťovne Miroslava Kočana po dnešnom rokovaní na pôde ministerstva zdravotníctva.

Petko označil rokovanie za pozitívne. "Momentálne sme sa dohodli na tom, že dôjde ku kompenzácii zvýšených mzdových prostriedkov v našich nemocniciach v ukončených hospitalizáciách. Predpokladám, že všetky nápočty by mohli byť hotové na budúci týždeň," priblížil. Následne by mohlo dôjsť aj k dohode a podpisu dodatkov k zmluvám s najväčšou poisťovňou.

Neštátne nemocnice potrebujú na tohtoročné zvýšenie platov zamestnancov asi 15 miliónov eur. Kočan ich požiadavky považuje za oprávnené. "My sa samozrejme snažíme aj v spolupráci s naším akcionárom hľadať nejakú strednú cestu medzi tým, čo by nemocnice potrebovali a čo si my ako VšZP môžeme dovoliť, myslím že sme na dobrej ceste nájsť kompromis v priebehu budúceho týždňa," povedal.

Štátna poisťovňa, ktorá musí pre vysokú stratu plniť ozdravný plán, pôvodne nemocniciam viac peňazí neponúkala. Napriek tomu, že sa črtá dohoda, týkať sa bude len prvého kvartálu 2017. "Medzitým sa peniaze musia nájsť, silne pochybujem, že v rezorte," skonštatoval Petko. Nemocnice naďalej poukazujú na to, že v zdravotníctve nie je dosť peňazí. ANS odhaduje, že na dofinancovanie rezortu treba minimálne sto miliónov eur.

"Ministerstvo zdravotníctva má záujem na vyváženom riešení, ktoré zabezpečí plnohodnotné poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemociach a zároveň bude reflektovať na racionálne hospodárenie a kroky VšZP," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.