Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Život človeka môže zachrániť aj magnet

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Záchranári sa čoraz častejšie stretávajú s pacientmi, ktorí majú voperovaný kardioverter-defibrilátor, ktorý sleduje a upravuje srdcové arytmie.

Komárno 1. decembra (TASR) – Ľudí s implantovaným kardioverterom - defibrilátorom môže zachrániť aj magnet. Záchranári sa čoraz častejšie stretávajú s pacientmi, ktorí majú voperovaný kardioverter-defibrilátor (ICD), ktorý sleduje a upravuje srdcové arytmie. Prístroj veľkosti vreckových hodiniek pozostáva z generátora impulzov a elektród, ktoré vedú do srdca. Informovala o tom TASR hovorkyňa spoločnosti ZaMED so sídlom v Komárne Jana Váňová Peráčková.

Ako uviedla, ak prístroj zlyhá a začne fungovať nesprávne, produkuje mnohopočetné neadekvátne výboje, čím môže ohrozovať pacienta na živote. „Ak príde k situácii, že vznikajú opakované neadekvátne výboje, tieto poškodzujú srdcový sval a skracujú tiež životnosť prístroja. Navyše u pacienta pri vedomí sú veľmi bolestivé a stresujúce. Počas výboja je viditeľné, ako pacientom trhne,“ priblížila situáciu hovorkyňa s tým, že výboj je pre pacienta nepríjemný, popisuje sa ako „kopnutie do hrudníka“. Tieto výboje sa môžu vyskytnúť maximálne u 18 percent pacientov do piatich rokov od implantácie.

Podľa jej ďalších slov možno to znie bizarne, ale terapiou na túto diagnózu je priloženie špeciálneho silného magnetu na hrudník. Záchranná zdravotná služba ZaMED má preto sanitky vybavené špeciálnymi magnetmi určenými pre zvládnutie prípadného problému s funkciou kardioverter-defibrilátora. Pacienti - nositelia ICD - sú poučení po vložení tohto "strojčeka", aká je normálna situácia, teda jeho požadovaná činnosť. Avšak ak príde k situácii, ktorá svedčí o neadekvátnych výbojoch, je potrebné zasiahnuť. Záchranári trvale sledujú EKG pacienta na monitore a priložia magnet celou plochou nad prístroj, ktorý býva v oblasti hrudníka dobre hmatateľný. Magnet sa prilepí k pokožke, aby sa fixoval. Po takomto priložení magnet deaktivuje ICD a ten prestane dávať pacientovi neželané elektrické výboje. Záchranár alebo lekár v záchranke trvale monitoruje pacienta prostredníctvom EKG monitoringu a v prípade, že ICD nezačne fungovať správne, transportuje pacienta do špecializovaného zdravotníckeho zariadenia.