Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V PET centre Biont vyšetria nádor mozgu šetrnejším rádiofarmakom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o vyšetrenie pomocou rádioaktívnej látky. Rádioaktívna látka je nová v tom, že sú zmenené jej fyzikálne vlastnosti, čo umožňuje použiť ju u väčšieho počtu pacientov v jeden deň.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Pacientov s podozrením na onkologické ochorenie mozgu vedia v bratislavskom PET centre Biont vyšetriť novým šetrnejším rádiofarmakom s označením 18 F-FET (18 fluoroetyl-L-tyrozín). Vyšetrujú sa ním onkologické ochorenia centrálnej nervovej sústavy, drvivá väčšina sú nádory mozgu.

"Ide o vyšetrenie pomocou rádioaktívnej látky. V tomto prípade tá rádioaktívna látka je nová v tom, že sú zmenené jej fyzikálne vlastnosti, čo nám umožňuje použiť ju u väčšieho počtu pacientov v jeden deň, a tak vyšetriť pacientov viac," priblížil Pavol Povinec, primár oddelenia PET Centrum. Látku možno podľa neho distribuovať aj na iné pracoviská na Slovensku, čo sa doteraz nedalo.

Doteraz boli pacienti pri tejto diagnóze vyšetrovaní 11-C Metyonínom, ktorý sa pre krátky polčas rozpadu nedal použiť nikde inde ako v Bionte. Nové rádiofarmakum bude možné použiť aj v iných mestách, pacienti by tak nemuseli namáhavo dochádzať na vyšetrenie do Bratislavy. Jeho výhodou je aj o desať percent nižšia cena.

Zatiaľ boli novým rádiofarmakom úspešne vyšetrení štyria pacienti, tento týždeň je na vyšetrenie objednaných ďalších desať ľudí. Vyšetrenia sú naplánované vždy na jeden deň v týždni. Vyšetrenie jedného pacienta novým rádiodiagnostikom stojí 2214 eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa dohodla s PET centrom Biont, že začne preplácať svojim poistencom s podozrením na onkologické ochorenie mozgu vyšetrenie novým šetrnejším rádiofarmakom. O jeho zazmluvnení rokuje s centrom aj zdravotná poisťovňa Dôvera. ZP Union informovala, že zariadeniu Biont prepláca všetky medicínsky opodstatnené výkony PET pre svojich poistencov.