Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Projekt jednej štátnej ZP sa nezačne realizovať, kým nebudú peniaze

Foto: Oliver Ondráš

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva nezačne realizovať projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne (ZP), kým nebudú k dispozícii peniaze na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní.

Vládou schválený projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia pôvodne počítal s tým, že jedna poisťovňa vznikne v roku 2014.

"Či sa to podarí, alebo nie, je naozaj otázka, je to v spolupráci s ministerstvom financií a uvidíme. Považujem prístup, že sme projekt zastavili v čase, kedy to nič nestálo, ale pripravené to je, za zodpovedný. V momente, ako sa niečo spustí, my si musíme byť istí, že to máme celé kryté. Pracujeme na tom, uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať, situácia vo financiách je dynamická," uviedla pre TASR šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominant Smeru-SD).

Jedna zdravotná poisťovňa je však podľa ministerky projektovo pripravená. "Stále si myslím, že projekt je dobrý," povedala s tým, že jeho hlavnou myšlienkou je efektívnejšie využívanie zdrojov z verejného zdravotného poistenia. Ako však zdôraznila, do jeho realizácie sa ministerstvo bez finančného krytia nepustí.

"Základom je, že robíme všetky kroky tak, aby nebolo spochybniteľné, že ide o transparentný proces, demokratický, že ide o vážnu vôľu vykonať nejaký akt. Keď chcem vykonať akt odkúpenia, musím mať naň peniaze, a to je dôvod, prečo stojíme teraz," zhrnula Zvolenská.



Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Kroky potrebné na realizáciu projektu však majú niekoľkomesačný sklz oproti pôvodnému plánu. Transformačný zákon, ktorý mal platiť od mája, zatiaľ ministerstvo oficiálne nepredstavilo. Rovnako nebol zatiaľ vypísaný tender na poradcu, ktorý sa mal skončiť do apríla.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vlani na jeseň avizoval, že celý proces by mohlo predĺžiť iba to, keby sa štátnych aktív nepodarilo vzdať tak rýchlo, ako sa plánuje. Peniaze z predaja štátnych aktív by mali slúžiť na vyplatenie akcionárov súkromných zdravotných poisťovní.