Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnú poisťovňu možno zmeniť raz ročne, každá ponúka výhody

Ilustračná foto - budova VšZP v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné najneskôr do konca septembra, pričom zmena bude akceptovaná od 1. januára 2015.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Ľudia sa tak ako každý rok môžu do konca septembra rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Presvedčiť ich môžu aj jednotlivé benefity pre klientov, ktoré im ponúkajú. Prepoistiť sa možno len raz ročne, a to od januára nasledujúceho roka. Rozhodnúť sa treba do konca septembra. Slováci si môžu vybrať medzi troma zdravotnými poisťovňami.

"VšZP vie svojim poistencom zabezpečiť medicínsky i finančne najnáročnejšiu zdravotnú starostlivosť, na ktorú dáva najviac prostriedkov zo všetkých poisťovní," uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová. Priblížila, že ako nadštandard VšZP uhrádza očkovanie proti chrípke i žltačke. Rovnako im nad rámec zákona prepláca test na okultné krvácanie od 40. roku života, cytologické vyšetrenie sterov krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke, urologickú prehliadku u mužov raz za tri roky od 40. roku života.

Podľa Ravingerovej tiež VšZP motivuje pacientov, aby sa viac starali o svoje zdravie. Priblížila, že medzi ďalšie výhody pre poistencov patria kúpeľné pobyty so zľavou do 25 percent pre samoplatcov, zľavy desať percent na vitamíny či zľavy v cestovných kanceláriách.

Dôvera i Union zdravotná poisťovňa preplácajú očkovanie proti chrípke všetkým pacientom. Rovnako podľa prezidentky Združenia zdravotných poisťovní SR Kataríny Kafkovej svojim poistencom zasielajú pripomienku o preventívnych prehliadkach. Union zdravotná poisťovňa preplatí 50 percent z ceny vyšetrenia na potravinovú intoleranciu.

Union ZP napríklad v prípade absolvovania všetkých preventívnych prehliadok zasiela poistencom darčekové poukážky. Dôvera upozorňuje svojich poistencov, ak užívajú lieky, ktoré sa vzájomne môžu ovplyvňovať. Preplatí tiež doplatky za lieky na recept do výšky 100 eur matkám a ich deťom do 18 rokov. "Aj súkromné zdravotné poisťovne sa v ponuke pre svojich klientov odlišujú, odporúčam preto poistencom, aby si pozreli ich kompletnú ponuku na webových stránkach," uzavrela Kafková.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu (ZP) je možné najneskôr do konca septembra, pričom zmena bude akceptovaná od 1. januára 2015. Túto možnosť majú poistenci len jedenkrát počas kalendárneho roka. Prihlášku môže poistenec podať iba v jednej zdravotnej poisťovni. Poistenci, ktorí plánujú zmenu ZP, by si mali u svojho ošetrujúceho lekára, ale aj odborného lekára - špecialistu overiť, či má uzatvorenú zmluvu s príslušnou zdravotnou poisťovňou. Práve to je rozhodujúca skutočnosť pre bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti ošetrujúcim lekárom.