Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnej sestre z Maine v USA súd nariadil karanténu kvôli ebole

Dom zdravotnej sestry Kaci Hickoxovej. Foto: TASR/AP

Podľa rozhodnutia hlavného sudcu Okresného súdu sa zdravotná sestra nemôže objavovať na verejných miestach, napríklad v nákupných strediskách či kinách.

Washington 31. októbra (TASR) - Sudca amerického štátu Maine dnes vydal dočasné nariadenie karantény pre zdravotnú sestru Kaci Hickoxovú. Tá sa nedávno vrátila z ebolou zasiahnutej severoafrickej krajiny Sierra Leone, kde sa starala o pacientov nakazených nebezpečným vírusom, a vo štvrtok svojvoľne porušila 21-dňovú domácu karanténu.

Rozhodnutie hlavného sudcu Okresného súdu štátu Maine Charlesa LaVerdiera podľa agentúry Reuters nariaďuje Hickoxovej, aby sa podrobila "priamemu aktívnemu monitoringu". Tiež jej káže "neobjavovať sa na verejných miestach", akými sú nákupné strediská, kiná, divadlá či pracoviská s výnimkou prijatia nutnej zdravotnej starostlivosti.

Dočasné nariadenie je povoľuje zúčastňovať sa "nekontaktných verejných aktivít", ako sú chôdza či beh v parku. Zároveň jej však prikazuje nepribližovať sa k ľuďom viac ako na jeden meter.

Kaci Hickoxová vo štvrtok ráno opustila svoj dom v mestečku Fort Kent na severe štátu Maine a išla na krátky bicyklový výlet s priateľom. Vysvetlila to so slovami, že izolácia nie je v jej prípade nutná, keďže nemá žiadne symptómy a test na ebolu mala negatívny. Miestni predstavitelia sa s prípadom odvolali na súd a žiadali oficiálne nariadenie karantény.

Spor 33-ročnej zdravotnej sestry so súdom nariadenou karanténou a úradmi v štáte Maine podľa agentúry Reuters ukazuje, ako veľmi sa americké štáty snažia ochrániť obyvateľov pre ebolou. V USA sa momentálne diskutuje o tom, či amerických zdravotníkov, ktorí v západnej Afrike ošetrovali pacientov s ebolou, po návrate dávať do karantény alebo nie.