Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne budú opäť vracať doplatky za lieky

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Zdravotné poisťovne vracajú peniaze v rámci ochranného limitu desiatykrát.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Zdravotné poisťovne vrátia doplatky za lieky za tretí štvrťrok 2013 tisícom zdravotne postihnutým a dôchodcom.

Zdravotné poisťovne im v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky pošlú niekoľko stoviek tisíc eur. Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

Všeobecná zdravotná poisťovňa vráti doplatky za lieky 15.375 poistencom, celkovo im pošle naspäť 291.737 eur. "Najvyššia suma hradená poistencovi s limitom spoluúčasti 30 eur je 448,28 eura, s limitom spoluúčasti 45 eur je 288,10 eura," uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Aj zdravotná poisťovňa Dôvera vracia poistencom späť peniaze za lieky, ktoré presiahli limit spoluúčasti. "V prípade Dôvery ide o 3768 poistencov a o sumu 71.000 eur. Najvyšší vrátený doplatok dosiahol výšku 475 eur," povedala PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová.

Union zdravotná poisťovňa údaje v súčasnosti spracováva. "Odhadujeme však, že doplatky za lieky naším poistencom - oprávneným osobám vyplatíme najneskôr koncom budúceho týždňa, teda do 13. 12. Termín na výplatu doplatkov za lieky zo zákona je 31. 12. 2013," priblížila jej hovorkyňa Judita Smatanová.

Zdravotné poisťovne vracajú peniaze v rámci ochranného limitu desiatykrát. Podľa novely zákona platnej od apríla 2011 vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za štvrťrok prekročí limit, 45 eur v prípade starobného dôchodcu a 30 eur v prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby, o viac ako tri eurá. Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. Počet liekov, na ktoré sa limit vzťahuje, sa od decembra 2011 rozšíril. Sú tak v ňom zakotvené všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa.

Informácia o doplatku za najlacnejší náhradný liek je uvedená v opatrení Ministerstva zdravotníctva SR, k nahliadnutiu je v každej verejnej lekárni. K lepšej orientácii občanov v tejto problematike môže prispieť aj lieková kalkulačka, ktorú možno nájsť na webovej stránke ministerstva.