Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poisťovne nehovoria, či zazmluvnia zariadenia sociálnych služieb

Ministerka Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo práce a odborári pôvodne žiadali povinné zazmluvňovanie takýchto zariadení, čo ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská odmietla ako diskrimináciu.

Bratislava 26. februára (TASR) - Zdravotné poisťovne sú zatiaľ opatrné pri odpovedi na otázku, či začnú uzatvárať zmluvy so zariadeniami sociálnych služieb a preplácať v nich ošetrovateľskú starostlivosť sestier. To by im mala od júla umožniť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o ktorej po schválení vo vláde budú hovoriť poslanci v parlamente.

"VšZP bude v prípade potreby uzatvárať zmluvy aj s domovmi sociálnych služieb," reagovala hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková. Podľa PR špecialistu Dôvery Branislava Cehlárika si poisťovňa počká na konečné znenie zákona. "Určite sa budeme snažiť zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v súlade s platnou legislatívou," doplnil.

Čakať chce aj Union zdravotná poisťovňa. "K žiadostiam o uzatvorenie zmluvy budeme pristupovať individuálne pri splnení všetkých zákonom stanovených podmienok a potrieb našich poistencov," uviedla Veronika Hauswaldová z Union ZP.

Deväť ošetrovateľských výkonov v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by po novom mohli hradiť zdravotné poisťovne. "Vítame, že sa začína otvárať aj táto téma. Pre občanov by však bolo lepšie, ak by sme ju vyriešili komplexne, keďže navrhované čiastkové riešenie prináša nemalé riziká," povedala prezidentka Združenia zdravotných poisťovní SR Katarína Kafková. Združenie, v ktorom sú súkromné poisťovne, navrhuje namiesto novely osobitný zákon.

Podľa Kafkovej sa návrhom otvára otázka, či by Sociálna poisťovňa nemala recipročne začať platiť za opatrovateľské výkony v zdravotníckych zariadeniach. Poisťovňa Dôvera ešte v rámci medzirezortného pripomienkovania vyslovila zásadný nesúhlas s navrhovanou zmenou. Videla za tým suplovanie povinností zariadení sociálnych služieb a sociálnej kurately.

Ministerstvo práce a odborári pôvodne žiadali povinné zazmluvňovanie takýchto zariadení, čo ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská odmietla ako diskrimináciu.