Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne vrátili v rámci ochranného limitu už milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Viacerých dôchodcov a ťažko zdravotne postihnutých chráni od roku 2011 ochranný limit na doplatky za lieky.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Viacerých dôchodcov a ťažko zdravotne postihnutých chráni od roku 2011 ochranný limit na doplatky za lieky. Zdravotné poisťovne im tak za každý kvartál vracajú doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit 30 alebo 45 eur. Ako vyplýva z údajov, ktoré pravidelne zverejňujú zdravotné poisťovne, od zavedenia ochranného limitu vrátili poistencom na doplatkoch okolo šesť miliónov eur.

Poistencovi sa vracia doplatok vtedy, ak za štvrťrok prekročí limit, 45 eur v prípade starobného dôchodcu a 30 eur v prípade ťažko zdravotne postihnutej osoby, o viac ako tri eurá. Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. "Do celkovej výšky úhrad poistenca sa započítavajú doplatky poistenca za lieky čiastočne uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia vo výške prepočítaného doplatku za najlacnejší náhradný liek," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Poistenci, ktorí dané kritériá spĺňajú, nemusia podľa jej slov podávať žiadosť o vrátenie doplatkov do zdravotnej poisťovne, taktiež nie je potrebné, aby odovzdávali pokladničné doklady z lekární. Ochranný limit sa však netýka uvedených osôb, pokiaľ majú príjmy zdaňované podľa dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru. Rovnako dôchodcov s vyšším dôchodkom, ako je polovica priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, čo v tomto roku činí 412 eur.

Ochranný limit sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Informácia o doplatku za najlacnejší náhradný liek je uvedená v opatrení Ministerstva zdravotníctva SR, k nahliadnutiu je v každej verejnej lekárni. K lepšej orientácii občanov v tejto problematike môže prispieť aj lieková kalkulačka, ktorú možno nájsť na webovej stránke ministerstva.