Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Situáciu v zdravotníctve sa podľa Z. Zvolenskej darí stabilizovať

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Za najväčšie pozitívum roku 2013 ministerka považuje spustenie rezidentského programu, ktorého cieľom je vychovávať nových všeobecných lekárov.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Napriek tomu, že situácia v zdravotníctve je v posledných rokoch turbulentná, podľa šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) sa začína pomaly stabilizovať.

Ako poznamenala, končiaci sa rok sa niesol aj v znamení odmeňovania zdravotníkov. Verí, že túto tému sa podarí doriešiť v roku 2014. Ministerstvo koncom tohto roku predstavilo legislatívny návrh úpravy miezd zdravotníkov v štátnych nemocniciach.

Za najväčšie pozitívum roku 2013 ministerka považuje spustenie rezidentského programu, ktorého cieľom je vychovávať nových všeobecných lekárov. "Je to unikátna záležitosť. Malo by to znamenať prevrat v začiatkoch vo vzdelávaní a potom v pomoci pri etablovaní lekárov v ambulanciách," skonštatovala v rozhovore pre TASR Zvolenská. Priemerný vek všeobecných lekárov sa totiž neustále zvyšuje.

Šéfka rezortu musela v tomto roku čeliť v parlamente odvolávaniu, dôvodom bol tender na licencie pre letecké záchranky. Opozičné strany vinili Zvolenskú z toho, že počas piatich septembrových dní, kedy pre chýbajúce licencie nelietali záchranárske vrtuľníky v Bratislave a Trenčíne, nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém.

Podľa ministerky však napriek vzniknutej situácii nie je proces prerozdeľovania licencií potrebné do budúcna meniť. "Došlo k neštandardnej situácii a bola tam možnosť voľby, tá tam vždy bola," poukázala Zvolenská s tým, že komisia, ktorá čakala na doplnenie podkladov od jedného z uchádzačov o licencie, sa rozhodla správe. Celú situáciu označila za cennú skúsenosť, ktorá by sa už nemala opakovať, keďže je jasné, aké doklady má uchádzač predkladať.

"Ten systém podľa mňa funguje dobre. Stala sa neštandardná situácia, pretože zákon nikdy nemôže pokryť všetko, čo život prináša. Dobré je, že tam bola možnosť voľby, takže myslím si stále, že je to nastavené dobre," zhrnula.