Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri otvorenej zlomenine sa kosť nesmie zatláčať dovnútra

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrem zatvorených zlomenín môže dôjsť aj k otvorenej zlomenine. Vtedy sa v žiadnom prípade nesmie vytŕčajúca kosť zatláčať, takýto krok by mohol totiž poranenie iba zhoršiť.


Bratislava 6. marca (TASR) - Ošetrovanie zlomenín, ktoré ohrozujú najmä starších ľudí vzhľadom na to, že majú krehkejšie kosti, netreba podceňovať, a to aj v prípade, že ide o zatvorenú zlomeninu. Aj pri takejto zlomenine totiž môže dôjsť k poškodeniu ciev, krvácaniu a následnému opuchu až k šoku.

"To sú pre človeka straty krvi, kde hrozí hemoragický šok, čo je život ohrozujúci stav, takže netreba zlomeniny podceňovať," upozornil pre TASR vedúci strediska odbornej prípravy Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Jozef Minár.

Pokiaľ dôjde k zlomenine v bežne obývanej oblasti, odporúčajú záchranári si sadnúť a nájsť si úľavovú polohu. Ako ďalej priblížil Minár, následne si treba zavolať pomoc a s postihnutou končatinou nemanipulovať, aby nedošlo k poškodeniu ciev zlomenou kosťou.

V prípade, že nie je možné zavolať si pomoc, napríklad pri výlete do prírody, treba zlomeninu znehybniť dostupnými prostriedkami. Vtedy sa podľa Minára znehybňuje kĺb nad a pod zlomeninou. Napríklad v prípade zlomeniny predlaktia tak treba zastabilizovať zápästie aj lakeť.

Okrem zatvorených zlomenín môže dôjsť aj k otvorenej zlomenine. Vtedy sa v žiadnom prípade nesmie vytŕčajúca kosť zatláčať, takýto krok by mohol totiž poranenie iba zhoršiť. Postihnuté miesto treba preto sterilne prekryť a priložiť z oboch strán celé rolky obväzu. Takto sa vytvorí kryt a zároveň nedochádza k tlaku na postihnuté miesto. Až následne sa môže miesto obviazať.

Postup prvej pomoci v prípade popálenín môžete nájsť TU
Postup prvej pomoci v prípade dusenia môžete nájsť TU