Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zmeny klímy prinášajú zvýšené riziko ochorení prenášaných kliešťami

Ilustračné foto Foto: TASR

Za ostatných 20 až 30 rokov sú na Slovensku zaznamenávané zmeny klímy, ktoré sa prejavujú tak, že narastá priemerná teplota vzduchu, mení sa rozloženie zrážok.

Košice 27. marca (TASR) – Vplyvom klimatických zmien sa v strednej Európe šíria kliešte do severnejších oblastí, vyšších nadmorských výšok, narastá ich populácia a prinášajú nové choroby. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol riaditeľ Parazitologického ústavu (PaÚ) SAV v Košiciach Branislav Peťko.

„Na Slovensku žije šesť druhov epidemiologicky významných kliešťov. Z nich dva druhy sú mimoriadne významné, pretože vplyvom klimatických zmien sa šíria do nových oblastí, kde zanášajú aj choroby, ktorých počet na Slovensku rastie. Je to kliešť obyčajný a pijak lužný,“ spresnil Peťko.

Ako dodal, medzi najčastejšie choroby, ktoré kliešte prenášajú, patria kliešťová encefalitída, lymská borelióza, anaplazmóza a babezióza u psov. „Nebezpečná je skutočnosť, že v ostatných rokoch sa kliešte vo zvýšenej miere vyskytujú aj vo väčších mestách, kde ich v minulosti bolo pomenej,“ doplnil.

Za ostatných 20 až 30 rokov sú na Slovensku zaznamenávané zmeny klímy, ktoré sa prejavujú tak, že narastá priemerná teplota vzduchu, mení sa rozloženie zrážok – viac prší v horských oblastiach a južné Slovensko trpí nedostatkom dažďa. Tým sa vytvárajú priaznivé podmienky pre život kliešťov v horských oblastiach, kde sa dosiaľ nevyskytovali.

„Mimoriadne teplá zima s nesúvislou snehovou pokrývkou sa prejavila okrem iného aj skorším nástupom kliešťovej sezóny,“ upozornil riaditeľ PaÚ. Napríklad kliešť obyčajný, ktorý sa na juhu Slovenska objavuje zvyčajne koncom marca, sa v aktívnom stave objavil už vo februári a pijak lesný dokonca už polovici januára. „V polovici februára už veterinárni lekári v Trebišove alebo Lučenci zaznamenali prípady psej babeziózy,“ upozornil.

Pre bezpečné odstránenie kliešťa treba zabudnúť na „osvedčené“ metódy ako natieranie olejom alebo krémom. „Kliešť sa začne dusiť a vypúšťa zvýšené množstvo slín, v ktorých sú zárodky prenášaných chorôb,“ doplnil Peťko. Zdôraznil, že pricicaného kliešťa vždy najprv točíme, až potom vytiahneme, ranu vydezinfikujeme a umyjeme a na záver si umyjeme a dezifinkujeme ruky a pomôcky.