Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podľa ZPP by vláda mala prehodnotiť návrh rozpočtu pre zdravotníctvo

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ten počíta v porovnaní s rozpočtom plánovaným na tento rok s poklesom o 16,6 milióna eur.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Vláda by podľa Združenia zdravotných poisťovní SR (ZZP), v ktorom sú súkromné poisťovne, mala prehodnotiť prvotný návrh budúcoročného rozpočtu pre kapitolu zdravotníctvo. Ten počíta v porovnaní s rozpočtom plánovaným na tento rok s poklesom o 16,6 milióna eur. Združenie tiež poukazuje, že je okrem toho nejasné, ako budú dlhodobo kompenzované aj avizované nižšie odvody pri mzdách do 494 eur a v prípade študentov brigádnikov.

"Menej peňazí v kapitole zdravotníctva znamená menej peňazí na zdravotnú starostlivosť, rozvoj nových projektov a skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti, prípadne riešenie mzdových požiadaviek zdravotníkov," uviedla prezidentka ZZP Katarína Kafková.

Podľa nej nie je z aktuálneho návrhu jasné ani to, či štát plánuje v budúcom roku zvýšiť platby za poistencov štátu. Tie sa dlhodobo pohybujú na úrovni jednej tretiny platieb ekonomicky aktívnych obyvateľov, pričom práve na poistencov štátu ide viac ako polovica výdavkov v zdravotníctve. "Podľa aktuálnych čísiel to vyzerá skôr, že platba za poistencov štátu bude klesať," doplnila Kafková.

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) návrh počíta s minimálnou štvorpercentnou sadzbou za poistencov štátu. V návrhu nemá byť uvedená preto, že vyplýva zo zákona o zdravotnom poistení. Poukázala, že celkovo pôjde do zdravotníctva o niečo viac zdrojov ako v tomto roku. Priblížila, že výpadky, ktoré vzniknú v dôsledku uvedených nižších odvodov budú ešte otázkou ďalších rokovaní a samostatnej kompenzácie.

Ministerstvo financií sa k navyšovaniu prostriedkov pre zdravotníctvo nevyjadruje. "Uvedená oblasť ešte bude predmetom ďalších diskusií, preto by bolo v súčasnosti predčasné vyjadrovať sa k vašim otázkam," reagovali z tlačového odboru ministerstva financií.

Do zdravotníctva by zo štátneho rozpočtu malo ísť na budúci rok menej peňazí ako v tomto roku. Celkové výdavky sa predpokladajú na úrovni 1,2 miliardy eur. Vyplýva to z prvého návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015. Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia sa na rok 2015 predpokladajú vo výške 4,27 miliardy eur. Celkové výdavky sa očakávajú na úrovni 3,99 miliardy eur.