Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ŽSK investoval od roku 2006 do nemocníc viac ako 12 miliónov eur

ŽSK investoval od roku 2006 do štyroch nemocníc v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti v Čadci, Dolnom Kubíne, Trstenej a Liptovskom Mikuláši a polikliniky v Námestove.

Žilina 30. marca (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) investoval od roku 2006 do štyroch nemocníc v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti v Čadci, Dolnom Kubíne, Trstenej a Liptovskom Mikuláši a polikliniky v Námestove z rozpočtu viac ako 12 miliónov eur. Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára išlo z tejto sumy 7,3 milióna eur na rekonštrukciu budov a oddelení, 4,8 milióna eur na modernizáciu prístrojového vybavenia a z fondov Európskej únie (EÚ) preinvestovali 8,2 milióna eur.

V minulom roku bolo podľa neho z rozpočtu ŽSK vyčlenených na zdravotníctvo 2,435 milióna eur. "Kapitálové výdavky použili najmä na modernizáciu prístrojovej techniky, rekonštrukciu a digitalizáciu RTG oddelení či vytvorenie nového mamologického centra, ktoré vzniká v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne. Finančné prostriedky použili aj na rekonštrukciu kuchyne v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne a dostavbu I. poschodia v poliklinike Námestovo. Nový šat získala aj naša najväčšia nemocnica, Kysucká nemocnica v Čadci vďaka dotácii z Úradu vlády SR," povedal Blanár.

Doplnil, že v schválenom rozpočte na rok 2014 je pre zdravotnícke zariadenia ŽSK odsúhlasená suma 791.000 eur na obnovu prístrojovej techniky, ktorá vychádza z požiadaviek jednotlivých zariadení. "V Kysuckej nemocnici v Čadci bude pokračovať zatepľovanie budovy a znižovanie jej energetickej náročnosti. Tiež sa počíta s nákupom kolonoskopu, monitora vitálnych funkcií, operačného stola a defibrilátorov. Na nový CT prístroj sa môžu tešiť v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne. Významnou investíciou pre Hornooravskú nemocnicu v Trstenej bude kúpa kardiomonitora na novorodenecké oddelenie, sterilizátora na chirurgické oddelenie a biochemického analyzátora na oddelenie klinickej biochémie," uviedol predseda ŽSK.

Zdôraznil, že bez investícií neostane ani Liptovská nemocnica v Liptovskom Mikuláši, v ktorej zriadia novú jednotku intenzívnej starostlivosti na neurologickom oddelení. "Financie pôjdu aj na zriadenie vlastných lekární v Trstenej a Námestove, ktorými si naše zdravotnícke zariadenia finančne prilepšia. Takto už druhý rok funguje nemocničná lekáreň v Kysuckej nemocnici v Čadci, kde sa osvedčila. Chceme, aby zisk z lekární putoval naspäť do našich nemocníc a ich modernizačnej obnovy, čo následne prispeje k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti pre všetkých obyvateľov," uzatvoril Blanár.