Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zuzana Zvolenská ostáva vo funkcii ministerky, Smer-SD ju podržal

Z mimoriadnej schôdze NR SR 24. októbra 2013 v Bratislave. Poslanci na schôdzi žiadajú prerokovať návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery členke vlády SR Zuzane Zvolenskej (na snímke), poverenej riadením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Foto: TASR/Michal Svítok

Opozícii sa ministerku dnes nepodarilo pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov odvolať.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii sa ju dnes podľa očakávania nepodarilo pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov odvolať. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 50 poslancov zo 128 prítomných.

Svoju ministerku podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Naopak, za vyslovenie nedôvery hlasovala takmer celá opozícia, ktorá mimoriadne rokovanie parlamentu iniciovala. Proti bol len Štefan Kuffa, Mária Ritomská (obaja OĽaNO) sa zdržala.

Opozičné strany vinili Zvolenskú z toho, že počas piatich septembrových dní, kedy pre chýbajúce licencie nelietali záchranárske vrtuľníky v Bratislave a Trenčíne, nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Opozícia tiež poukazovala na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

Spolupredkladateľ návrhu na odvolanie Viliam Novotný (SDKÚ-DS) vyhlásil, že výberová komisia ministerstva zdravotníctva mohla zabrániť päťdňovému výpadku vrtuľníkov a keďže to neurobila, zanedbala svoje povinnosti. "Pacientka nedostala šancu dostať sa k špecializovanej liečbe skôr. Zlyhanie ministerstva zdravotníctva je neospravedlniteľné. Ministerstvo hrubým zanedbaním povinností ohrozilo zdravie a životy ľudí. Zodpovednosť za to nesie ministerka Zvolenská," povedal opozičný poslanec.



Nemorálnosť a klamstvo

Na snímke vľavo poslanec Viliam Novotný z klubu SDKÚ-DS.
Foto: TASR/Michal Svítok
Ministerka prepájanie tragickej nehody pri Skalici s tendrom na licencie pre letecké záchranky označila za nemorálne. "Vrtuľník počas celej doby zásahu na mieste nehody k dispozícii bol. Prepojenie priebehu záchrannej akcie pri tejto nehode s udeľovaním licencií vrtuľníkom v Bratislave a Trenčíne je účelové a klamlivé," povedala.

Šéfka rezortu vidí za snahou opozície politikárčenie, ktoré má byť súčasťou predvolebnej kampane. Aj dnes odmietla, že by v súvislosti s licenciami pre letecké záchranky došlo k porušeniu zákona alebo prerušeniu poskytovania záchrannej zdravotnej služby. Zvolenská pred poslancami argumentovala, že vrtuľník by na miesto nehody doletel v rovnakom čase aj z Nitry, pokiaľ by bol potrebný, o čo však záchranári nepožiadali. Tvrdenie podporila aj zvukovými nahrávkami rozhovoru s dispečingom.

V skalickej nemocnici sa mal podľa jej slov lekár rozhodnúť pre pozemný prevoz pacientky do Bratislavy. Ako zdôraznila, jediný, kto môže povedať, či bolo takéto rozhodnutie správne, je Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Na prevoz bol v tom čase k dispozícii vrtuľník zo Žiliny.