Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská: Lekári majú vyššie platy od januára isté

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Platy lekárov sa budú zvyšovať k januáru 2014.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Lekári majú vyššie platy od januára budúceho roka isté, ako im to garantuje zákon. Lekárski odborári, ktorí chcú mať ustanovenia zákona v pracovných zmluvách, umelo živia túto tému. Po rokovaní vlády SR to dnes povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

V prešovskej fakultnej nemocnici tretina lekárov v posledných dňoch vypovedala služby. Ich podmienkou podľa ministerstva zdravotníctva je, aby sa do pracovných zmlúv doslovne skopírovali paragrafy zákona o novom navýšení miezd lekárov k 1. januáru 2014. "Na čo sme podstupovali dlhý legislatívny proces, keď takto je vyjadrovaná nedôvera garancii zákona? Ani raz sa nestalo, že by sme nenaplnili záväzky, ktoré sme sľúbili," vyhlásila dnes ministerka, ktorá požiadala zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ), aby jej situáciu vysvetlili. Stretnutie sa má uskutočniť v piatok (15.11.) na ministerstve zdravotníctva.

Podľa informácií predsedu LOZ Petra Visolajského je vypovedanie služieb niektorých lekárov v prešovskej fakultnej nemocnici iniciatívou prešovského LOZ. Dodal, že LOZ považuje požiadavky týchto lekárov za legitímne. O ďalšom postupe bude podľa neho rokovať Klub predsedov LOZ vo štvrtok (14.11.) v Banskej Bystrici.

Platy lekárov sa budú zvyšovať k januáru 2014, kedy sa mzdy neatestovaných lekárov majú navýšiť na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy.

Lekári vo FNsP vypovedali služby,zdravotná starostlivosť nie je ohrozená

Lekári Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove od pondelka (11.11.) doručujú vedeniu nemocnice odvolanie súhlasov s prekročením týždenného priemerného pracovného času nad 48 hodín a zároveň odvolávajú súhlas s nariaďovaním pracovnej pohotovosti a práce nadčas. Uviedla to námestníčka LPS pre chirurgické odbory FNsP Ľubomíra Romanová.

Tiež povedala, že lekári sa takýmto spôsobom len snažia pripraviť si pozíciu pre vyjednávanie o zmene pracovných dohôd. Manažment nemocnice tento krok vníma ako neférový, pretože so zástupcami lekárov viedol a v budúcnosti chce viesť otvorené bilaterálne rokovania o všeobecných pracovných podmienkach.

Odvolania týchto súhlasov zo služieb nadobudnú podľa Romanovej účinnosť uplynutím jedného mesiaca odo dňa ich doručenia zamestnávateľovi. Aj to je dôvod, prečo sa dnes v nemocnici zatiaľ pracuje normálne. Vedenie s lekármi chce ďalej rokovať a verí, že sa dohodnú.

Ako uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková, ide o tretinu lekárov, ktorí k dnešnému dňu náhle vypovedali služby.

"Aktivita Lekárskeho odborového združenia (LOZ) má iba jedinú podmienku, a to, aby sa do pracovných zmlúv doslovne skopírovali paragrafy zákona o novom navýšení miezd lekárov k 1. januáru 2014," povedala Čižmáriková.

Ministerka Zuzana Zvolenská po schválení zákona sľúbila zástupcom LOZ, že sa zákon premietne aj do ich pracovných zmlúv. V Prešove riaditeľ lekárom predstavil nové zmluvy, kde je podľa Čižmárikovej presne napísané, že výška základnej zložky mzdy zamestnanca sa riadi ustanoveniami príslušných platných právnych predpisov. Zástupcovia LOZ však odmietajú túto formuláciu. V zmluve nechcú odvolávku na platný zákon, chcú presné opísanie zákona.

Podľa informácií predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského je vypovedanie služieb niektorých lekárov vo FNsP v Prešove iniciatívou prešovského LOZ. Dodal, že LOZ považuje požiadavky týchto lekárov za legitímne. O ďalšom postupe bude podľa neho rokovať Klub predsedov LOZ 14. novembra v Banskej Bystrici. "Situácia v Prešove nie je kritická a pomerne hysterickú reakciu zo strany ministerky Zvolenskej považujeme iba za snahu prekryť kauzu bielenia zdravotnej karty dojčaťa v Nitre," napísal v stanovisku Visolajský.

Podľa hovorkyne je ministerka prekvapená, že lekári spochybňujú aj vlastnú legislatívu a prichádzajú stále s novými požiadavkami.

Zvolenská požiadala zástupcov LOZ o vysvetlenie tejto situácie na pracovnom stretnutí v piatok (15.11.) o 11.00 h na pôde Ministerstva zdravotníctva SR.