Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvolenská odmieta, že za vypovedaním zmlúv Union ZP bol politický tlak

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Ako poznamenala, nemocnice museli začať plniť prísľuby zdravotníkom, ktoré neboli kryté peniazmi.

Bratislava 9. januára (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) si myslí, že pokiaľ by štátne nemocnice vlani nevypovedali zmluvy súkromnej Union zdravotnej poisťovni, nepodarilo by sa od nej získať také navýšenie finančných prostriedkov. Šéfka rezortu odmieta, že by šlo v tomto prípade o politický tlak. "Náš tlak bol hospodársky," povedala pre TASR.

Ako poznamenala, nemocnice museli začať plniť prísľuby zdravotníkom, ktoré neboli kryté peniazmi. Dávanie do súvislosti s inými témami považuje za umelé. "Pokyn bol, že každý musí pre seba vyrokovať najvýhodnejšie zmluvy," skonštatovala Zvolenská s tým, že je príznačné, že niekde tak došlo k navýšeniu cien aj o polovicu.

Podotkla, že rokovania o zmluvách vtedy prebiehali aj so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnou Dôverou, ktoré museli v niektorých prípadoch tiež nemocniciam pridať. "Nemôžem za to, že takmer v 100-percentách prípadov mala nižšie ceny," doplnila na margo Union ZP.

Šéfka rezortu považuje krok nemocníc za správny. "Aj solidarita má svoje hranice a je treba, aby sa platilo riadne," skonštatovala Zvolenská. Pýta sa, ako má potom vyjednávať nemocnica pranierovaná za dlžoby. "Musí mať spôsob, ako sa dostať k svojim peniazom. Bolo by nesprávne, keby sa to urobilo náhle, ale tri mesiace je dosť na vyjednávanie," uzavrela.

Šestnásť štátnych nemocníc vypovedalo Union zdravotnej poisťovni zmluvy vlani pred letom. Tie by mali vypršať ku koncu septembra, čo je posledný termín, kedy sa poistenci môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Union ZP vtedy tento krok označila ako nesúladný s právom. Tvrdila tiež, že už začiatkom leta ponúkla nemocniciam rovnaké alebo lepšie platobné podmienky, než mali v tom čase zazmluvnené so štátnou poisťovňou.