Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská: Požiadavka ministra práce J. Richtera je diskriminačná

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Minister práce a odborári žiadajú, aby zdravotné poisťovne povinne uzatvárali zmluvy o úhrade poskytnutej zdravotnej starostlivosti so zariadeniami sociálnych služieb. S tým ministerka nesúhlasí.

Bratislava 12. februára (TASR) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) dnes stiahla z rokovania vlády novelu zákona o poskytovateľoch zdravotníckej starostlivosti. Dôvodom je rozpor s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) a Konfederáciou odborových zväzov SR.

Minister práce a odborári žiadajú, aby zdravotné poisťovne povinne uzatvárali zmluvy o úhrade poskytnutej zdravotnej starostlivosti so zariadeniami sociálnych služieb. S tým jeho kolegyňa vo vláde nesúhlasí.

"Nie je možné vytvoriť ani pozitívnu diskrimináciu len jednej časti poskytovateľov. Pre nás je kruciálne, aby všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mali rovnakú možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť za rovnakých podmienok," uviedla Zvolenská po rokovaní vlády.

Rezort zdravotníctva argumentuje, že ustanovením povinného uzatvárania zmlúv so zariadeniami sociálnych služieb by boli tieto zariadenia neprimerane zvýhodnené. Zdravotné poisťovne totiž nemajú zákonnú povinnosť uzatvárať zmluvy ani so všetkými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Zvolenská sa neobáva, že súkromné zdravotné poisťovne odmietnu zazmluvniť zariadenia sociálnych služieb. Richter takúto obavu, naopak, má.

"Jednoducho život a prax nás naučili, že pokiaľ je to v pozícii možnej, tak sa môže efekt, ktorý z toho očakávame, úplne celý pominúť účinku," vysvetlil novinárom minister. Pripustil však, že je pripravený ustúpiť. "Ak odborníci dospejú k hodnoteniu, že to má nejaký protiústavný charakter, tak samozrejme ho budem v plnej miere rešpektovať."

Novela zavádza deväť ošetrovateľských výkonov, ktoré budú poisťovne preplácať v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Samotný tento fakt Richter oceňuje, je to podľa neho "veľký pokrok". "To sa desaťročia predtým nepodarilo žiadnym ministrom dohodnúť. Len potrebujeme odborné veci okolo toho dotiahnuť tak, aby účinnosť zákona a efekt, ktorý od neho očakávame, bol čo najväčší," doplnil.

Predpokladaný ročný dosah zavedenia ošetrovateľskej starostlivosti sestier v zariadeniach sociálnych služieb je odhadovaný na základe vykonaného auditu ministerstva práce na takmer dva milióny eur ročne. Podľa šéfa sekcie zdravia MZ SR Maria Miklošiho budú môcť poisťovne preplácať deväť výkonov. Nevylúčil, že do budúcna môžu niektoré výkony vypadnúť či pribudnúť.

Novela tiež reaguje na strácanie detí v systéme. Pediatri preto majú po novom dostávať hlásenia z pôrodnice o narodení dieťaťa. Podľa návrhu matka v pôrodnici určí, kto bude pediatrom pre dieťaťa. V prípade, že nebude mať žiadneho vybraného, dieťa sa lekárovi pridelí podľa obvodu. Z nemocnice potom po prepustení pošlú lekárovi o dieťati správu.

Pediater bude mať povinnosť do troch dní od doručenia oznámenia vykonať prvú návštevu v domácnosti, kde dieťa býva. Pokiaľ by to nebolo možné, bude to musieť hlásiť sociálke. V súčasnosti sa úradom nehlásilo nič, keďže prehliadky u lekára nie sú povinné ako očkovanie.

Novela prináša aj povinnosť, aby nemocnice matky, ktoré odídu po pôrode zo zdravotníckeho zariadenia bez súhlasu lekárov, nahlasovali orgánom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Podľa návrhu, ktorý kritizujú viaceré mimovládne organizácie, sa tak má stať bez ohľadu na to, či matka odíde s dieťaťom alebo bez neho. Nemocnice budú musieť takéto prípady oznámiť bezodkladne.

Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od júla 2014.