Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská: Prepájanie nehody s tendrom pre záchranky je nemorálne

Z mimoriadnej schôdze NR SR 24. októbra 2013 v Bratislave. Poslanci na schôdzi žiadajú prerokovať návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery členke vlády SR Zuzane Zvolenskej (na snímke vľavo), poverenej riadením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Na snímke vpravo poslanec Viliam Novotný z klubu SDKÚ-DS. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéfka rezortu vidí za snahou opozície politikárčenie, ktoré má byť súčasťou predvolebnej kampane.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Prepájanie tragickej nehody pri Skalici s tendrom na licencie pre letecké záchranky je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) nemorálne. "Vrtuľník počas celej doby zásahu na mieste nehody k dispozícii bol. Prepojenie priebehu záchrannej akcie pri tejto nehode s udeľovaním licencií vrtuľníkom v Bratislave a Trenčíne je účelové a klamlivé," povedala na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu, kde sa ju opozícia snaží odvolať.

Šéfka rezortu vidí za snahou opozície politikárčenie, ktoré má byť súčasťou predvolebnej kampane. Aj dnes odmietla, že by v súvislosti s licenciami pre letecké záchranky došlo k porušeniu zákona alebo prerušeniu poskytovania záchrannej zdravotnej služby. Zvolenská pred poslancami argumentovala, že vrtuľník by na miesto nehody doletel v rovnakom čase aj z Nitry, pokiaľ by bol potrebný, o čo však záchranári nepožiadali. Tvrdenie podporila aj zvukovými nahrávkami rozhovoru s dispečingom.

V skalickej nemocnici sa mal podľa jej slov lekár rozhodnúť pre pozemný prevoz pacientky do Bratislavy. Ako zdôraznila, jediný, kto môže povedať, či bolo takéto rozhodnutie správne, je Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Na prevoz bol v tom čase k dispozícii vrtuľník zo Žiliny. "Ak by vás skutočne zaujímalo, či niekto pochybil, počkali by ste na šetrenie ÚDZS, ale to už bude po voľbách," odkázala ministerka opozičným poslancom. K žiadnemu výpadku leteckých záchraniek podľa nej nedošlo, pričom zdravotná starostlivosť bola zabezpečená.

Návrh na vyslovenie nedôvery ministerke podali poslanci naprieč opozičným spektrom. Dôvodom je kauza dvoch staníc záchranárskych vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne, ktoré päť dní nelietali, keďže nebolo ukončené výberové konanie. Opozícia ministerku viní z toho, že v tomto čase nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.



Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že Zvolenská má jeho plnú dôveru. Mimoriadnu schôdzu považuje za míňanie času a "hnusné divadlo". Jeho vláda tiež prijala uznesenie, že na vyslovenie nedôvery ministerke dôvod nevidí. Dôvod na svoje odvolanie nevidí ani Zvolenská.