Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

V kysuckej Oščadnici sa heligonkári stretávajú vyše štvrť storočie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Poslednú májovú nedeľu sa pravidelne stretávajú heligonkári všetkých vekových kategórií na podujatí, ktorého súčasťou je folklórny festival, sprievody vozov a folklórnych skupín.

Oščadnica 9. februára (TASR) – Prvá písomná zmienka o najväčšej kysuckej obci Oščadnica pochádza z roku 1579. Typická obec valašského a kopaničiarskeho osídlenia má 22 osád, rozlohu 5800 hektárov a žije v nej zhruba 5700 obyvateľov.

Jedným z najnavštevovanejších miest obce je Kalvária s kamenným kostolom nad centrom obce. "V rokoch 1946 až 1948 ju postavili oščadnickí veriaci z vďaky za to, že v roku 1945 pri urputných bojoch na vrchole Veľkej Rače nikto z obyvateľov obce nepadol. Toto dielo finančne podporili aj rodáci z Ameriky. Je to 14 zastavení a na vrchu je postavený kostolík. Na jeho posviacke sa v roku 1948 zúčastnilo 20.000 pútnikov," povedal starosta Oščadnice Marián Plevko.

Obec je známa aj vďaka najstaršej národnej prehliadke heligonkárov s medzinárodnou účasťou Oščadnická heligónka, ktorá sa koná už vyše štvrť storočia. Poslednú májovú nedeľu sa pravidelne stretávajú heligonkári všetkých vekových kategórií na podujatí, ktorého súčasťou je folklórny festival, sprievody vozov a folklórnych skupín. Súčasťou folklórneho života obce sú aj tri miestne súbory, ktoré aktuálne vedie riaditeľka Základnej školy Oščadnica - Ústredie Veronika Mačuhová. Staršiu generáciu reprezentuje folklórna skupina Dedovanka, ktorá oslávila v tomto roku 70. výročie založenia. Vo folklórnom súbore Račan sú odchovanci detského folklórneho súboru Oščadnička, v ktorom pôsobí vyše 80 detí.

Oščadnica je aj strediskom cestovného ruchu a nachádzajú sa v nej dve lyžiarske strediská. "Menšie, vhodné pre neskúsených lyžiarov a rodiny s deťmi. A stredisko pod vrcholom Veľká Rača, ktorý je najvyšším vrcholom Kysúc. Je tu 14 kilometrov upravovaných a zasnežovaných zjazdových tratí, možnosť večerného lyžovania a je tu najdlhšia bobová dráha v strednej Európe. Cez leto stredisko funguje ako stredisko letných atrakcií," uviedol Plevko.

Obec má aj vlastnú menu – oščadnický dukát, ktorý môžu návštevníci využiť počas podujatia Goralský gastro deň. "Je venované príprave tradičných goralských a kysuckých jedál. Miestni poskytovatelia služieb vytvoria stánky, v ktorých môžu prezentovať svoje ubytovacie a stravovacie zariadenie a poskytnú návštevníkom tradičnú slovenskú kuchyňu. Všetko za oščadnický dukát, ktorý si návštevníci vymenia v zmenárni a potom môžu ochutnávať jednotlivé špeciality," dodal oščadnický starosta.