Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Až 44 percent financií mesta Čadca mieri do škôl a domu seniorov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Finančný plán mesta na tento rok podľa neho počíta s dobudovaním verejného kúpaliska, výstavbou kompostárne a zateplením budovy mestského úradu.

Čadca 15. januára (TASR) – Mesto Čadca bude v tomto roku hospodáriť s financiami v celkovej výške viac ako 18 miliónov eur, pričom chce oproti minulému roku zvýšiť príjmy o 13,8 percenta a výdaje o 14,4 percenta. Podľa vedúceho kancelárie primátora Čadce Mariána Kráľa získava mesto najviac financií z daní z príjmov, ktoré tvoria 54 percent.

"Vedenie mesta očakáva, že tento rok získa financie z predaja majetku, konkrétne pozemkov v priemyselnom parku, budov bývalej základnej školy A. Hlinku, bývalého centra voľného času a bytového domu na Moyzesovej ulici. Celková hodnota týchto nehnuteľností stanovená znaleckým posudkom je 1,63 milióna eur. V rozpočte na tento rok počíta vedenie mesta s časťou týchto peňazí v sume 1,105 milióna eur," uviedol Kráľ.

Doplnil, že 44 percent mestských financií smeruje do škôl a školských zariadení a domu seniorov. "Mesto sa stará o šesť základných škôl. Aby mohli i tento rok riadne fungovať, radnica im pošle viac ako 400.000 eur, čo je oproti minulému roku nárast až o 50 percent," podotkol vedúci kancelárie primátora Čadce.

Finančný plán mesta na tento rok podľa neho počíta s dobudovaním verejného kúpaliska, výstavbou kompostárne a zateplením budovy mestského úradu, ktorá ušetrí ročne až 90 percent výdavkov za platby za energie. "Zo zvýšenej finančnej podpory radnice sa môžu tešiť čadčianske športové kluby, ktorým poslanci odsúhlasili nárast dotácie z 30.000 na 90.000 eur. Viac dostane aj diecézna charita, podporu 5000 eur im zvýšia na 10.000 eur. Radnica chce v tomto roku zrekonštruovať i verejné toalety, ktoré sú v havarijnom stave. Na obnovu plánuje investovať 25.000 eur. Peniaze vyčlení aj na zrekonštruovanie kúrenia a šatní v budove tribúny na štadióne," uzavrel Kráľ.