Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Piatu Bábkovú Žilinu otvoril pochod mestom

Na snímke bábkari počas jediného festivalu slovenských profesionálnych bábkových divadiel - Bábková Žilina 2017 s podtitulom Živý festival ožije v Žiline dňa 17. mája 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Dve desiatky predstavení odohrajú bábkari v Bábkovom divadle Žilina, Labyrinte pri Bábkovom divadle, Novej synagóge, na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku a v Rosenfeldovom paláci.

Žilina 17. mája (TASR) – Pochod bábkarov a bábok centrom mesta otvoril dnes večer piaty ročník festivalu Bábková Žilina 2017 s podtitulom Živý festival, ktorý potrvá do 19. mája.

Podľa riaditeľa Bábkového divadla Žilina Petra Tabačka je festival výberom najpozoruhodnejších inscenácií, ktoré sa "urodili" v slovenských profesionálnych bábkových divadlách za ostatné dve divadelné sezóny. "Je to koncentrované trojdňové stretnutie ľudí, ktorí sa venujú hlavne tvorbe bábkového divadla. Prídu na začiatku a odchádzajú až po ukončení festivalu," uviedol Tabaček.

Dve desiatky predstavení odohrajú bábkari v Bábkovom divadle Žilina, Labyrinte pri Bábkovom divadle, Novej synagóge, na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku a v Rosenfeldovom paláci. "Novinkou festivalu je rozšírenie priestorov o Budatínsky park, v ktorom je postavené šapito Teatra Tatro," dodala riaditeľka festivalu Jana Eliášová.

Na snímke bábkari počas jediného festivalu slovenských profesionálnych bábkových divadiel - Bábková Žilina 2017 s podtitulom Živý festival ožije v Žiline dňa 17. mája 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Doplnila, že predchádzajúce ročníky Bábkovej Žiliny mapuje výstava fotografií Mila Fabiana a plagátov Juraja Poliaka v Rosenfeldovom paláci v Žiline. Okrem toho festival ponúka koncerty inšpiratívnych regionálnych umelcov, vyhlásenie výsledkov súťaže pôvodných dramatických textov pre deti a mládež Artúr 2017 a udelenie ceny Hašterice 2017 za tvorivý čin v oblasti bábkového divadla na Slovensku.