Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Prezidentské voľby prebehli bez problémov

Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej urny v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v Domove jesene života v mestskej časti Bratislava - Dúbravka v sobotu 15. marca 2014. Foto: TASR/Erik Mader

Ľudí neodradilo ani škaredé počasie a k volebným urnám prichádzali v dostatočnom množstve.

Bratislava 15. marca (TASR) – Dať hlas svojmu kandidátovi na prezidenta Slovenskej republiky prišli v bratislavskom Starom Meste aj ľudia bez domova. Do volebných miestností si to namierili traja, informovala TASR staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová. Podotkla, že v mestskej časti zaznamenávajú pokojný priebeh a pomerne vysokú volebnú účasť. Dosť voličov ale hlásia aj ostatné miestne samosprávy.

"Napriek tomu, že je škaredé počasie, ľudí dážď neodradil a k volebným urnám prichádzajú v dostatočnom množstve. Podľa predbežných sledovaní bude volebná účasť pomerne vysoká," povedala Obuchová. Voľby v hlavnom meste počas dňa nič závažné nenarušilo, problémy nehlásili Nové Mesto ani Ružinov. Pri jednej z ružinovských škôl, v ktorej sa volilo, mestská časť síce za sklom auta našla fotografiu kandidátky na prezidenta Heleny Mezenskej, Ústredná volebná komisia (ÚVK) však podnet podľa ružinovskej hovorkyne Miroslavy Štrosovej nevyhodnotila ako porušenie moratória. "Teraz je priebeh pokojný, chodí voliť veľa ľudí aj napriek tomu, že sa popoludní zhoršilo počasie," informovala Štrosová.

Za väčšími mestskými časťami ale nezaostávajú v plnení si občianskych povinností ani tie menšie. Prvá volička, 72-ročná Devínčanka Anna, prišla odvoliť už krátko po otvorení volebnej miestnosti. "V Rusovciach sú najmä starší ľudia zodpovední, vedia, že treba ísť voliť, a preto chodia. Ale tieto voľby sú im aj viac sympatické ako tie predchádzajúce regionálne," povedala pre TASR Daniela Plišňáková, referentka pre voľby v Rusovciach, kde obyvatelia dnes odovzdávajú svoje hlasy v troch okrskoch. Na ďalšie dva okrsky chodia zase voliči v Jarovciach, kde tiež avizujú ich dostatočný počet. "V Jarovciach je ale vždy vysoká účasť, nezávisle od toho, aké sú voľby," povedala zapisovateľka volebnej komisie Dagmar Žideková.

Voľby pokračujú pokojne aj v bratislavskej Dúbravke. Podľa Gabriela Kosnáča z organizačného oddelenia Miestneho úradu sa nestalo nič, čo by narušilo ich plynulý priebeh. "Kým v predpoludňajších hodinách prišli voliť skôr seniori a rodiny s deťmi, poludní sa zvýšil počet mladých voličov," uviedol Kosnáč.

Voľby bez problémov hlási z Lamača aj prednostka tamojšieho úradu Michaela Kövári Mrázová. "Je pravda, že v predpoludňajších hodinách bola účasť o trochu vyššia, no volebné miestnosti nezívajú prázdnotou ani v týchto chvíľach," konštatovala. "Aj v Záhorskej Bystrici máme stále vo volebných miestnostiach voličov," uviedla pre TASR zapisovateľka jednej z troch okrskových volebných komisií v tejto mestskej časti Margaréta Rychtáriková.

Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.ˇ

Na Šariši a severovýchode sa volí pokojne

V regióne Šariša ani v Bardejove či Stropkove a Svidníku sa do 18.30 h vo volebných miestnostiach nič mimoriadne neudialo. Jedinou nezvyčajnou udalosťou bolo úmrtie 92-ročného dôchodcu v obci Jedlinka v okrese Bardejov, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti a privolaným záchranárom sa ho nepodarilo oživiť.
Na snímke členka volebnej komisie hľadá voličku v zozname voličov v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky.
Foto: TASR/Edmund Örzsik

Podľa vedúceho odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu vo Svidníku má obvodná volebná komisia po kontrole v jednotlivých okrskoch trocha strach len z vetra, ktorý komplikuje situáciu niektorým voličom, ale priebeh volieb zatiaľ nijako neovplyvnil.

Naopak, v Stropkove hlásili pokoj nielen vo volebných miestnostiach, ale už aj vonku, kde počas dňa tiež nebolo najlepšie počasie.

Voľby v Prievidzi a Bánovciach prebiehajú naďalej bez problémov

Pokojným priebehom a absenciou podnetov sa dnes vyznačovali prezidentské voľby vo volebných obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Pre TASR to potvrdili predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Prievidza Jozef Fábry a predseda ObVK Bánovce nad Bebravou Dušan Mitický.

V oboch volebných obvodoch počas dňa nezaznamenali žiadne sťažnosti či kuriozity, členovia oboch komisií navštívili v priebehu dneška aj viacero okrskov v regiónoch.

Využiť právo odovzdať svoj hlas jednému z prezidentských kandidátov v obvode Prievidza, pod ktorý spadá okrem prievidzského okresu aj okres Partizánske, mohlo celkom 152.303 oprávnených voličov v rámci 189 okrskov. O voličský preukaz tam do 14. marca do 12.00 h požiadalo 2578 ľudí.

Vo volebnom obvode Bánovce nad Bebravou mohlo odovzdať svoj hlas celkom 30.229 oprávnených voličov v 62 okrskoch. Samosprávy tam vydali 455 voličských preukazov.

Vo volebnom obvode Žiar nad Hronom prebiehajú voľby pokojne

V okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica prebieha prvé kolo prezidentských volieb pokojne. Obvodná volebná komisia (ObVK) v Žiari nad Hronom podľa slov jej predsedníčky Mariany Ciglanovej nezaznamenala zatiaľ žiadne problémy.
Na snímke členovia volebnej komisie odovzdávajú hlasovací lístok voličom v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky.
Foto: TASR/Edmund Örzsik

Obyvatelia 68 obcí tohto volebného obvodu majú v dnešných prezidentských voľbách k dispozícii 112 volebných okrskov. Členovia ObVK počas dňa zmonitorovali niekoľko z nich.

Na severozápade Slovenska sú voľby zatiaľ bez problémovv

Prvé kolo volieb prezidenta SR je zatiaľ na severozápade Slovenska pokojné a Obvodné volebné komisie (ObVK) v Žiline, Čadci a Martine nezaznamenali žiadne problémy.

Členovia ObVK v Čadci počas dňa zmonitorovali viacero z 80 okrskov a podľa ich informácií volebné miestnosti viac navštevujú starší občania. Vo volebnom obvode Žilina, do ktorého patrí 218 okrskov v okresoch Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto, zmonitorovali členovia ObVK napríklad okrsky v Terchovskej a Rajeckej doline.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radka Moravčíka nezaznamenala problémy počas volieb ani polícia.

Na Spiši sú voľby pokojné, účasť možno bude vyššia ako v r. 2009

Priebeh prezidentských volieb na Spiši je zatiaľ pokojný, jednotlivé Obvodné volebné komisie (ObVK) nezaznamenali žiadne komplikácie. „Všetko je v poriadku, máme tu pokojný priebeh, občas nám padne sneh, občas dážď, ale voľby nič nijako nenarušuje,“ zhodnotil zapisovateľ ObVK v Poprade Ladislav Maličký.

Volebná účasť podľa neho nedosahuje ani 50 %. „Ťažko povedať, ako to napokon dopadne, predpokladáme ale, že účasť bude výrazne vyššia ako v roku 2009. Najviac voličov zvykne chodiť práve medzi 18. a 20. hodinou,“ doplnil Maličký. Vo volebnom obvode Poprad, kam spadajú okresy Poprad a Levoča, je dohromady 137 okrskov.

„Všetko je u nás zatiaľ v poriadku, bez problémov, komisia bola už takmer vo všetkých okrskoch a situáciu monitorujeme počas celého dňa,“ priblížila situáciu v obvode Kežmarok zapisovateľka ObVK Gabriela Petrušková. Tu majú možnosť voliči odovzdať svoj hlas na 65 volebných miestach.
Na snímke pacientka upravuje hlasovací lístok v jedálni gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice v Poprade.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Žiadne sťažnosti či iné narušenia priebehu volieb zatiaľ nezaznamenali ani v obvode Stará Ľubovňa. „Robíme kontroly počas celého dňa, účasť sa podľa našich informácií zatiaľ zdá byť vyššia ako po minulé obdobia. Aj ja sám som bol voliť v 6. okrsku a je to tam pokojné, jednotlivých voličov vybavujú priebežne,“ objasnil situáciu v 62 okrskoch obvodu zapisovateľ ObVK v Starej Ľubovni Mikuláš Mayer.

V obvode Spišská Nová Ves, ktorý spravuje okresy Spišská Nová Ves a Gelnica, v niektorých okrskoch zaznamenali výpadok elektriny. „Išlo však len o krátkodobé zlyhanie, a tak to priebeh volieb nijako nenarušilo. Inak je všetko v poriadku. Podľa našich informácií by tá volebná účasť mohla byť vyššia ako naposledy, ale ťažko ešte povedať. Všetko sa uvidí, keď sa zavrú všetky miestnosti,“ dodal predseda ObVK v Spišskej Novej Vsi Ivan Schloser.

Na Orave nič nenarušilo priebeh prezidentských volieb

Na Orave nezaznamenali dve obvodné volebné komisie podľa aktuálnych informácií ich zapisovateľov necelé dve hodiny pred uzatvorením volebných miestností žiadne rušivé momenty.

"Vykonali sme viacero monitorovacích výjazdov po celom okrese a nestretli sme sa so žiadnymi neprístojnosťami. Výsostne pokojný priebeh dnešných volieb nenarušilo ani zhoršujúce sa počasie sprevádzané silnejúcim vetrom," potvrdil pre TASR zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Dolnom Kubíne so 43 volebnými okrskami Miroslav Andris.

V rovnakom duchu sa vyjadril aj Peter Mordel, zapisovateľ hornooravskej obvodnej volebnej komisie, do ktorej pôsobnosti patria okresy Námestovo a Tvrdošín so 73 volebnými okrskami. "Zaujímavosťou je, že veľké obce Nižná a Zákamenné majú až štyri volebné okrsky. Nikto nám neadresoval žiadne sťažnosti," dodal Mordel.

Vo Zvolene volili ľudia rôznych vekových skupín

Výrazne vyššiu účasť voličov ako pri novembrových voľbách do VÚC evidovali dnes o 20.00 h členovia okrskovej volebnej komisie č. 5, ktorá sídli na Mestskom úrade vo Zvolene. Tento centrálny volebný okrsok je najväčší v meste, keď na listinách voličov má zapísaných približne 1600 mien.

Ako pre TASR povedal predseda volebnej komisie Juraj Družbacký, okrsok je výnimočný tým, že sú tam zapísaní aj ľudia, ktorí nemajú v meste trvalé bydlisko, ale sociálny odbor ich eviduje ako bezdomovcov.

"Volili ľudia rôznych vekových skupín, starí aj mladí a chodili priebežne počas celého dňa," uviedol Družbacký. Asi 12 ľudí si na voľby vyžiadalo prenosnú urnu. S tou boli členovia volebnej komisie aj v neďalekom Domove sociálnej starostlivosti na Štefánikovej ulici, kde aktuálne býva niekoľko desiatok klientov.