Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Ceny Martina Benku za rok 2018 odovzdali na pôde SNM

Na snímke laureátky Cien Martina Benku za rok 2018 - vľavo výtvarná teoretička Sabina Jankovičová a vpravo výtvarníčka Katarína Balúnová po udelení cien v Martine 26. septembra 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ceny Martina Benku každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku.

Martin 26. septembra (TASR) - Ceny Martina Benku za rok 2018 získali Katarína Balúnová a Andrea Kopecká za výtvarnú tvorbu a Katarína Beňová a Sabina Jankovičová za umenovednú činnosť. Na pôde Slovenského národného múzea (SNM) – Etnografického múzea v Martine ich udelili počas štvrtkovej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 131. výročia narodenia národného umelca Martina Benku.

"Snažíme sa vyberať objektívne. Vždy hľadať autorov a laureátov, ktorí sú prínosom pre slovenskú výtvarnú scénu. Sú roky, keď je viac klasického výtvarného prejavu a sú roky mimoriadne bohaté na iné formy, až po inštaláciu. Myslím si, že tento rok sme vybrali veľmi dobre. Pretože abstraktné umenie je súčasťou nášho života," povedal Milan Rašla, predseda Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku pri Fonde výtvarných umení.

Ceny Martina Benku každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku. Ceny sa udeľujú v súlade s testamentom Martina Benku – majú prispieť k rozvoju a propagácii slovenského výtvarného umenia, najmä so zreteľom na životné dielo a pamiatku Martina Benku.

Na pôde SNM vo štvrtok zároveň sprístupnili výstavu Martin Benka v Turci. "Dokresľuje jeho vzťah k Martinu a k Turcu. Do Martina prišiel po násilnom rozdelení Československa v roku 1939 a žil tu až do konca svojho života v roku 1971. Výstava je inšpirovaná tým, čo v Turci zanechal a ako sa Turiec premietol do jeho tvorby. Nájdeme tu krajinomaľby inšpirované turčianskou krajinou, tvorivá všestrannosť Martina Benku sa premietla napríklad aj do verejných budov mesta Martin," uviedla kurátorka Múzea Martina Benku SNM v Martine a kurátorka výstavy Martin Benka v Turci Monika Váleková.

Doplnila, že návštevníci spoznajú aj Benkove záľuby. "Je známe, že mal veľmi rád hudbu, takže sme vybrali niekoľko jeho hudobných motívov. Známe sú jeho takzvané kubistické husle, do ktorých vniesol aj prvky slovenskej ľudovej ornamentiky. Zaujímavosťou sú napríklad náčrty - jeho predstava o tom, ako by mal vyzerať jeho dom s ateliérom. Okrem toho bol rybár, to možno o ňom málokto vie. Takže sme vybrali aj fotografie s rybárskou tematikou, jeho rybárske náčinie či návrhy na pamätné listy, ktoré robil pre zväz rybárov v Martine," dodala Váleková.

Výstava Martin Benka v Turci potrvá na pôde SNM v Martine do 30. augusta 2020.