Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Českého turistu hľadalo v Malej Fatre osem horských záchranárov

Veľký Rozsutec (1 609,7 m n. m.) je vrch v Krivánskej Malej Fatre. Je považovaný za jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Na snímke pohľad od Horskej služby vo Vrátnej doline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Keďže turista nemal pri sebe mobilný telefón, nebolo ho možné kontaktovať ani lokalizovať jeho polohu.

Terchová 6. októbra (TASR) – Nezvestného 35-ročného českého turistu hľadalo v sobotu (5. 10.) večer v Malej Fatre osem horských záchranárov so služobným psom. Muž sa napokon sám ozval známym. Horskí záchranári o tom v nedeľu informovali na oficiálnej webovej stránke.

„Skupina českých turistov sa vybrala pred obedom na túru na Malý Rozsutec. V oblasti Podžiaru sa od skupiny odpojil jeden člen. Zvyšní turisti ho čakali na mieste približne hodinu, a keď sa neukázal, vrátili sa do hotela v Terchovej, kde boli ubytovaní. Keď sa muž ani do zotmenia neobjavil v ubytovacom zariadení, oznámili jeho nezvestnosť,“ priblížili horskí záchranári.

Keďže turista nemal pri sebe mobilný telefón, nebolo ho možné kontaktovať ani lokalizovať jeho polohu. Horskí záchranári začali pátranie v oblasti Malého Rozsutca a na priľahlých turistických chodníkoch. „Počas pátrania sa muž napokon ozval známym. Podľa jeho opisu sa po oddelení od skupiny vydal po zelenom turistickom chodníku, ktorým zišiel na južnú stranu pohoria až do doliny Bystrička. Odtiaľ pokračoval späť do Terchovej po vlastnej línii,“ doplnili horskí záchranári s tým, že pátraciu akciu následne ukončili.