Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Cyklistický pelotón bude dnes prechádzať Oravou a Liptovom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Etapa Tour de Pologne, so štartom v Zakopanom a cieľom na Štrbskom Plese, si popoludní vyžiada rozsiahle dopravné obmedzenia.

Liptovský Mikuláš 7. augusta (TASR) – Dnešná piata etapa cyklistických pretekov Tour de Pologne, so štartom v Zakopanom a cieľom na Štrbskom Plese, si popoludní vyžiada rozsiahle dopravné obmedzenia na cestách hornej Oravy, Liptova a vo Vysokých Tatrách. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová.

Početný cyklistický peletón a sprievodný konvoj vojde na územie SR cez bývalý hraničný priechod Suchá Hora a bude pokračovať po trase Trstená – Tvrdošín – Nižná – Podbiel – Zuberec – Huty – Liptovské Matiašovce – Liptovský Trnovec - Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok – Východná – Važec.

Podvečernému príjazdu do cieľa na Štrbskom Plese budú predchádzať necelé tri okruhy po trase – Tatranská Štrba – Štrbské Pleso – Vyšné Hágy - Mengusovce – Tatranská Štrba – Štrbské Pleso. "Pred plánovaným prejazdom cyklistov uzavrieme dané úseky ciest približne v 1,5-hodinovom predstihu. Na niektorých miestach nebude možná obchádzka," upozornila Balogová.

"Dôrazne žiadame motoristov, aby sa popoludní nevyberali autami na uvedené trasy. Všetci bez akejkoľvek výnimky budú musieť dôsledne rešpektovať pokyny policajných hliadok. V niektorých úsekoch bude treba strpieť nevyhnutné zdržanie, ktoré si vyžiada presun cyklistického peletónu," dodala krajská policajná hovorkyňa.

Šanca na zviditeľnenie regiónu

Historická premiéra vrcholných cyklistických pretekov na území Slovenska v podobe dnešnej tatranskej 5. etapy Tour de Pologne je podľa viacerých zainteresovaných ideálnou príležitosťou aj na zviditeľnenie turistami celoročne vyhľadávaného Liptova.

"Robili sme všetko pre to, aby toto významné podujatie prechádzalo naším regiónom a pomohlo v jeho turistickej propagácii. Mimochodom, podľa informácií hotelierov sa odzrkadlilo na podstatne väčšom záujme o ubytovanie ako zvyčajne," uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

Medzi divákmi tentoraz zaujal i člen tímu Dukla Trenčín – Trek Matej Jurčo. "Hoci sa pripravujem na ďalšiu časť sezóny, nemohol som si nechať ujsť takúto výnimočnú príležitosť podporiť a stretnúť mnohých priateľov, s ktorými som pretekal v uplynulých sezónach, keď som jazdil v najvyššej svetovej kategórii," skonštatoval.

"Samozrejme, trochu ma zamrzí, že nemôžem krúžiť v sedle súťažného bicykla po dôverne známych cestách priamo v rodnom regióne. Na Tour de Pologne som v minulosti dvakrát štartoval, ale až doteraz nikdy nezavítali do môjho Liptova. Dúfam, že sa to ešte niekedy zopakuje," dodal dlhoročný reprezentant SR.