Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Cyklochodník pri Váhu v L. Mikuláši upravili pre bežkárov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Stopu pre bežecké lyžovanie môžu využívať ľudia z celého regiónu. Láka však najmä obyvateľov sídliska Nábrežie, ktorí ju vidia priamo z okien svojich bytov.

Liptovský Mikuláš 11. januára (TASR) - Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý počas roka naplno využíva veľké množstvo cyklistov a korčuliarov, prispôsobila radnica v zimnom období pre bežkárov. Stopu pre bežecké lyžovanie môžu využívať ľudia z celého regiónu. Láka však najmä obyvateľov sídliska Nábrežie, ktorí ju vidia priamo z okien svojich bytov.

"Myslím si, že mnohí obyvatelia mesta podľahli tomuto športu. Liptáci odjakživa milovali lyže a podmienky sú tu vynikajúce, takže oplatí sa venovať pár minút aj zdravému pohybu. Verím, že cyklochodník premenený na bežeckú trať priláka čo najviac ľudí," povedal pre TASR primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Stopu podľa neho pripravilo Združenie športových klubov Jasná, ktoré má s takouto úpravou stôp skúsenosti napríklad v Žiarskej doline.



Bežeckú stopu vo veľkom využíva nielen verejnosť, ale aj športovci. "Chodíme tu trénovať. Pripravujú sa tu najmä začiatočníci, no trať už vyskúšala napríklad aj Aneta Smerčiaková, ktorá koncom mesiaca vycestuje do Kazachstanu na zimnú univerziádu. Je veľkou výhodou, že po rokoch dostatočne nasnežilo a bežkári majú cyklochodník hneď po ruke. Za aktívnym pohybom nemusia dlho cestovať a míňať tak finančné prostriedky," skonštatoval Pavel Ševčík, tréner z Klubu bežeckého lyžovania Jasná.

"Aktívni fanúšikovia bežeckého lyžovania určite ocenia túto myšlienku. Hneď po práci môžu vytiahnuť bežeckú výstroj a v blízkosti bytových domov si zabežkovať. Úroveň trate je super," ocenila bývalá reprezentantka SR v biatlone Marcela Pavkovčeková. Bežecká stopa je pravidelne udržiavaná a záujemcom bude k dispozícii, kým to umožnia poveternostné podmienky.