Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Na cyklotrase medzi Budatínom a Strečnom vás čakajú tieto podujatia

Hrady Budatín a Strečno spája cyklotrasa, ktorá vznikla v rámci spoločného projektu „BikeKIA Žilinského kraja“ a vedie popri brehoch rieky Váh. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Cyklotrasa BikeKia bude na jar spojená aj so súťažou Prejdi všetky trasy, objav krajské krásy.

Žilina 21. marca (TASR) - Cyklotrasa BikeKia, ktorá spája hrady Budatín a Strečno, ponúka v novej cyklistickej sezóne celý rad podujatí. S príchodom prvých jarných dní preto pripravil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ich plán s cieľom prilákať ľudí na aktívny turizmus.

Prvý prechod trasou sa uskutoční v sobotu 8. apríla. Cyklisti odštartujú zo zadného vchodu do Budatínskeho parku na sútoku riek Váhu a Kysuce a spoločne prejdú až do Strečna. "Za posledných päť rokov sa nám podarilo vyasfaltovať už viac ako štyri kilometre a vytvorili sme tu jedinečný priestor pre cyklistov, korčuliarov či mamičky s kočíkmi. Otvoriť novú sezónu tak s nami môžu všetci," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Počas jarných mesiacov sa na cyklochodníku uskutočnia ešte ďalšie dve podujatia - prvomájová cyklojazda a Športová chvíľka pre mamu. "V aktivitách budeme pokračovať tiež v lete, športovci sa teda majú na čo tešiť," priblížila vedúca oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbora Zigová.

Cyklotrasa BikeKia bude na jar spojená aj so súťažou Prejdi všetky trasy, objav krajské krásy. "Chceme našich obyvateľov motivovať, aby vysadli na bicykel a vyrazili spoznávať náš kraj. Fotky, ktoré nám zo svojich cyklovýletov pošlú, zaradíme do súťaže a každý mesiac vyhodnotíme tie najlepšie z nich," doplnila Zigová.

"Máme viac ako 2400 kilometrov značených cyklotrás na Kysuciach, Turci, Liptove, Orave i hornom Považí. Cyklistika sa stala veľmi populárnou a naším cieľom je naďalej pre ňu vytvárať v Žilinskom kraji čo najlepšie podmienky," skonštatoval predseda ŽSK s tým, že už čoskoro povedie nový chodník z Budatína na hranicu s Trenčianskym krajom, nové kilometre pribudnú v Rajeckej doline a kraj chce prepojiť aj región Turca s horným Považím.