Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Dom Dobroslava Chrobáka v Hybiach je už sedem rokov obecným múzeom

Na snímke múzeum a rodný dom spisovateľa Dobroslava Chrobáka v obci Hybe 20. marca 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dom Dobroslava Chrobáka má mimoriadny význam nielen pre rozvoj cestovného ruchu, ale aj pre udržanie zdravého lokálpatriotizmu.

Hybe 21. marca (TASR) – Už viac ako sedem rokov plní funkciu jedinečného obecného múzea Dom Dobroslava Chrobáka na hlavnej ulici v Hybiach. Popri pamätnej izbe autora známej románovej novely Drak sa vracia je v ňom rozsiahla expozícia o histórii a kultúre Hýb, informačné centrum či tvorivá hrnčiarska dielňa.

"V roku 2006 sme sa spolu s ďalšími šiestimi liptovskými obcami zapojili za pomoci ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja do projektu Liptov vás víta. Prostredníctvom neho sa nám podarilo zrekonštruovať a sfunkčniť tento objekt," priblížila pre TASR projektová manažérka obecného úradu Dana Krajčovičová.

Zároveň spresnila, že ohláseným záujemcom o prehliadku expozície otvárajú dvere na požiadanie. "Rada sem meriam čo najčastejšie cestu z neďalekého obecného úradu, keď vidím záujem návštevníkov Hýb o našu vzácnu históriu. Najviac ich prichádza počas hlavnej letnej turistickej sezóny," skonštatovala.

"Dom Dobroslava Chrobáka má mimoriadny význam nielen pre rozvoj cestovného ruchu, ale aj pre udržanie zdravého lokálpatriotizmu. Prakticky všetky vystavené predmety darovali miestni obyvatelia. To je najlepším dôkazom, že toto naše obecné múzeum skutočne považujú za svoje," dodala Krajčovičová.