Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Cestujúci v Dolnom Kubíne budú využívať 2 nové nízkopodlažné autobusy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Do užívania ich vo štvrtok odovzdali generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Liorbus Ladislav Hološ a dolnokubínsky primátor Roman Matejov.

Dolný Kubín 17. mája (TASR) – Cestujúci v Dolnom Kubíne budú v rámci mestskej verejnej dopravy využívať dva nové moderné nízkopodlažné autobusy s klimatizáciou a bezplatným pripojením na internet. Do užívania ich vo štvrtok odovzdali generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Liorbus Ladislav Hološ a dolnokubínsky primátor Roman Matejov. Ďalšie dva nové autobusy budú na medzimestské linky v okrese Dolný Kubín zaradené v najbližších dňoch.

Primátor mesta zdôraznil, že vďaka bezbariérovému autobusu sa zlepší dostupnosť verejnej dopravy pre imobilných cestujúcich, starších ľudí a matky s deťmi v kočíkoch. "Je pre nás dobrá správa, že obyvatelia a návštevníci nášho mesta budú môcť využívať európsky štandard služieb verejnej dopravy na Orave. Cestujúci v letných mesiacoch určite ocenia aj klimatizáciu, ktorá je pridanou hodnotou nových autobusov," uviedol Matejov.

Nové autobusy sú vybavené informačnými tabuľami zobrazujúcimi aktuálny čas, smer linky a nasledujúcu zastávku. Je v nich 42 miest na sedenie, z toho sú štyri sklopné vo vyhradenej časti určenej na prevoz detského kočíka alebo invalidného vozíka. Súčasťou zadných dverí je mechanicky ovládaná vyklápacia rampa, ktorá slúži na nástup imobilných cestujúcich. K dispozícii je aj signalizačné tlačidlo umiestnené pri dverách, ktorým môže cestujúci vodičovi avizovať, že chce na nasledujúcej zastávke vystúpiť.

Generálny riaditeľ Arriva Liorbus Ladislav Hološ skonštatoval, že dva nové autobusy sú len začiatok a v modernizácii plánujú pokračovať. "Zvyšujeme tým komfort pre cestujúcich," povedal.

Cestovný poriadok verejnej autobusovej dopravy v Dolnom Kubíne sa prehodnocuje každý rok. Snahou mesta do budúcnosti bude podľa vyjadrení primátora priniesť novú linku, prípadne dopravu zintenzívniť.

Spoločnosť Arriva Liorbus zabezpečuje autobusovú dopravu na 90 prímestských linkách v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo a Trstená, ako aj mestskú hromadnú dopravu v Liptovskom Mikuláši, Ružomberku a Dolnom Kubíne. V Dolnom Kubíne majú občania k dispozícii osem liniek mestskej hromadnej dopravy, na ktorých minulý rok prepravili viac ako 550.000 cestujúcich.