Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Festival Bábková Žilina otvoril pochod centrom mesta

V Žiline sa 20. mája 2015 začalo trojdenné podujatie Bábková Žilina. Prišli všetky profesionálne bábkové divadlá zo Slovenska, ktoré predstavia svoje najzaujímavejšie predstavenia z posledných dvoch rokov. Štvrtý ročník festivalu otvoril bábkový sprievod mestom. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa riaditeľa BDŽ Petra Tabačka je ambíciou festivalu predstaviť a skonfrontovať najzaujímavejšie divadelné produkcie slovenských bábkových divadiel.

Žilina 20. mája (TASR) – Pochod bábkarov a bábok centrom Žiliny dnes otvoril 4. ročník slovenského bábkového festivalu Bábková Žilina 2015 – Živý festival, ktorý potrvá do piatku 22. mája 2015.

Pozrite si galériu z festivalu:


„Na festivale sa zúčastňuje pätnásť divadiel, počas troch dní diváci uvidia 18 produkcií. Hráme v Bábkovom divadle Žilina, v Labyrinte Žilina, na Staničke S2, na Mariánskom námestí, máme pouličné predstavenia. Je pre nás obrovskou cťou, že nás navštívili hostia zo Srbska, zo Slovinska a z Českej republiky, na festivale je 220 účastníkov,“ informovala umelecká vedúca Bábkového divadla Žilina (BDŽ) Jana Eliášová.

Podľa riaditeľa BDŽ Petra Tabačka je ambíciou festivalu predstaviť a skonfrontovať najzaujímavejšie divadelné produkcie slovenských bábkových divadiel, ale aj študentov Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení (VŠMU). „Rozhodli sme sa zaplniť dieru stretávania sa a inšpirácií rôznych bábkarov práve v Žiline a vytvoriť festival, ktorý by bol pre nich prínosom. Nielen v tom, že uvidia kolegov na javiskách, inscenácie a môžu sa porozprávať. Podstata je aj v tom, že ľudia sú na festivale od začiatku až do konca. Chceli sme vytvoriť priateľskú atmosféru. Aby sa ľudia mohli stretnúť, vidieť svoju prácu,“ povedal Tabaček.



Umelecká vedúca BDŽ doplnila, že festival ponúkne aj koncerty, besedy, semináre, vyhlásenie výsledkov súťaže o pôvodný dramatický text pre deti a mládež Artúr 2015 a udelenie bábkarskej ceny Hašterica. Do 10. ročníka súťaže pôvodných slovenských textov pre deti a mládež Artúr sa prihlásilo sedem autorov. „Cieľom súťaže, ktorú vyhlásilo BDŽ a Národné osvetové centrum, je poskytnúť priestor pre vznik pôvodných dramatických textov, divadelných hier a dramatizácií pre deti a mládež v slovenskom jazyku. Držiteľa ceny za tvorivý čin v oblasti bábkového divadla na Slovensku – Hašterica vyberá trojčlenná porota spomedzi slovenských bábkových inscenácií, ktoré mali premiéru v perióde dvoch rokov medzi festivalom Bábková Žilina.

Bábková Žilina 2015 – Živý festival sa koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára a primátora mesta Žilina Igora Chomu.