Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na festivale Dotyky a spojenia sa predstaví 26 slovenských divadiel

Na snímke PR manažér Slovenského komorného divadla Martin (SKD) Tibor Kubička, riaditeľ SKD Martin František Výrostko a programová riaditeľka festivalu Monika Michnová, člen dramaturgickej rady festivalu Róbert Mankovecký a umelecký šéf SKD Martin Lukáš Brutovský počas tlačovej konferencie SKD k 13. ročníku divadelného festivalu Dotyky a spojenia 15. júna 2017 v Martine. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Záštitu nad festivalom Dotyky a spojenia 2017 prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič a patrónom tohto ročníka je herec Emil Horváth.

Martin 15. júna (TASR) – Na trinástom ročníku divadelného festivalu Dotyky a spojenia sa v Martine od 19. do 24. júna predstaví 26 divadiel s 28 inscenáciami. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine František Výrostko.

Ambíciou festivalu, ktorý prezentuje aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku, je podľa neho vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie. "Tohto roku je záber naozaj absolútne celoslovenský. Z Bratislavy už tradične Slovenské národné divadlo, Astorka či Aréna. Všetky bábkové divadlá, ktoré sa venujú detskému divákovi, od Košíc až po Bratislavu. A aj divadlá z Košíc, Prešova, Zvolena, Spišskej Novej Vsi, Martina, obidve divadlá z Nitry, žilinské divadlo, trnavské divadlo, ktoré bude otvárať festival," povedal Výrostko.



Programová riaditeľka festivalu Monika Michnová doplnila, že ťažisko festivalu Dotyky a spojenia vždy spočíva na hlavnom programe. "To sú inscenácie, ktoré vyberáme ako dramaturgická rada počas celého sledovaného obdobia. V tomto prípade je to obdobie od polovice apríla 2016 do polovice apríla 2017. Iba inscenácie, ktoré vznikli v tomto období môžu byť zaradené do hlavného programu festivalu," uviedla programová riaditeľka festivalu.

Inscenácie študentov Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici prináša sekcia Dotyky a spojenia Junior. "Máme bohatý program pre deti, ktorý zostavuje dramaturgička a veľmi si na tom dávame záležať. Odohráme pouličné divadlo pre celú rodinu aj pouličnú inscenáciu iba pre dospelých. Večer uvádzame na námestí koncerty, na ktoré je spolu s pouličným divadlom vstup voľný," dodala Michnová.

Za veľmi dôležitú súčasť festivalu považuje aj diskusie. "Jedna z nich je diskusia tvorcov s divákmi priamo po predstavení. Účinkujúci a tvorcovia – režiséri, dramaturgovia sa na nich rozprávajú s divákmi o tom, čo mali možnosť vidieť. Dostávajú priamo spätnú väzbu od divákov a diváci majú výnimočnú príležitosť zažiť v komunikácii hercov, ktorých pred chvíľkou videli v inscenácii. Rovnako dôležité sú pre nás aj odborné diskusie, ktoré voláme kritická platforma. Sú to diskusie teatrológov o inscenáciách, ktoré boli zaradené do hlavného festivalového programu," podotkla programová riaditeľka festivalu.



Festivalovou novinkou je diskusia - kritická platforma o uplynulej sezóne 2016/2017, ktorú organizátori pripravili v spolupráci so Slovenským centrom AICT - medzinárodnou asociáciou divadelných kritikov a s anketou Dosky. "Bude to diskusia, ktorá by sa mala s odstupom pozrieť na uplynulú sezónu a pomenovať hlavné témy, najväčšie problémy a najväčšie úspechy uplynulej sezóny," zdôraznila Michnová.

Záštitu nad festivalom Dotyky a spojenia 2017 prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič a patrónom tohto ročníka je herec Emil Horváth.